EREVAN

Rusija: Evakuirali smo Armence iz Gorskog Karabaha

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Etnički Armenci evakuirani su iz Gorskog Karabaha, objavilo je u četvrtak rusko ministarstvo obrane nakon što je Azerbajdžan vojno porazio tamošnje separatiste. 

Rusko ministarstvo objavilo je kako su njegove snage stacionirane na tom području evakuirale oko pet tisuća Armenaca iz najopasnijih područja. 

U regiji živi 120.000 Armenaca.

To priopćenje odgovara ranijoj izjavi Gegama Stepanjana, povjerenika za ljudska prava nepriznate republike Artsakh koja upravlja Gorskim Karabahom. 

Iako je ta regija međunarodno priznati dio Azerbajdžana, većina stanovništva etnički su Armenci. Azerbajdžan je tamo u utorak započeo „protuterorističku“ vojnu operaciju. 

Armenci su u srijedu pristali na uvjete Bakua, čime je došlo do prekida vatre. Armenska strana tvrdi da je poginulo više od 30 ljudi, a da je ozlijeđeno njih više od 200, piše agencija dpa. Velik dio Armenaca sada strahuje od povratka u svoje domove. 

Dio njih smatra kako ih Moskva, tradicionalni saveznik Armenije, nije dovoljno podržala u odnosu na Azerbajdžan. Rusija nije spriječila nekoliko mjeseci dugu blokadu Lačinskog koridora, jedinog pristupa Armeniji Karabahu, niti se suprotstavila azerbajdžanskoj vojsci, tvrde Armenci, a prenosi dpa. 

U Erevanu je stoga, osim protiv vlasti optuženih da nisu učinile dovoljno za zaštitu sunarodnjaka, bijes na prosvjedima bio usmjeren i prema ruskom veleposlanstvu. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini