NEW YORK

Na Općoj skupštini UN-a, Biden pozvao svijet da bude uz Ukrajinu

| Autor: Hina
Joe Biden (Foto Reuters)

Joe Biden (Foto Reuters)


Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u utorak na Općoj skupštini UN-a svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, u nadi da će to čuti i republikanci.

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica", rekao je Biden u govoru pred Općom skupštinom UN-a. "Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li neovisnost ikoje nacije sigurna?"

Biden je bio pozdravljen pljeskom kada je rekao da će SAD i njegovi saveznici biti uz Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu. "Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", rekao je. "Samo Rusija ima moć odmah zaustaviti ovaj rat."

Bidena kritiziraju neki republikanci koji žele da SAD troši manje novca na rat u Ukrajini.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., obećao je da će nastojati brzo okončati taj rat ako se vrati na vlast.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy, vodeći republikanac u Washingtonu, postavlja pitanje treba li SAD i dalje slati milijarde dolara u oružju Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak će također govoriti pred Općom skupštinom UN-a, a u četvrtak će se sastati s Bidenom u Bijeloj kući te s nekim kongresnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini