kriza u ukrajini

OGLASIO SE AMERIČKI PREDSJEDNIK BIDEN. Na Baltik šalje američku vojsku, stižu najmoderniji borbeni avioni i helikopteri

| Autor: Glas Istre
Joex Biden (EPA)

Joex Biden (EPA)


Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je jučer dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i potom zapovjedio ruskoj vojsci da odmah tamo krene u "operaciju očuvanja mira", što je izazvalo oštre osude Zapada i pojačalo strahove da je rat na pomolu, piše Index.hr

Putin je danas od gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio odobrenje za slanje vojske izvan granica Rusije, a parlament mu je to izglasao u manje od sat vremena.

Osude sa Zapada nije trebalo čekati. EU, NATO, SAD, UN istog su mišljenja - Putinova odluka kršenje je međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta. Njemačka i Velika Britanija uvele su sankcije Rusiji, a plan sankcija objavila je i EU. Najvažniju odluku je donijela Njemačka - zaustavila je projekt plinovoda Sjeverni Tok 2.

Biden je rekao da je autorizirao dodatno slanje američkih vojnika u savezničke zemlje na istoku Europe. Rekao je da će vojnici i oprema koji se već nalaze u Europi biti poslani u baltičke zemlje - Estoniju, Latviju i Litvu. 

"Da budem potpuno jasna, tu se radi o obrambenim manevrima. Nemamo nikakvu namjeru boriti se s Rusima", rekao je Biden.

Slanje vojske na Baltik, rekao je, trebali bi poslati poruku američkim saveznicima da će Amerika braniti teritorij NATO-a i poštovati obaveze koje je preuzela.

Kako je večeras potvrdio viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane, radi se o pripadnicima američkog ratnog zrakoplovstva i kopnene vojske te vojnoj opremi. Prema Baltiku i istoku Europe kreću ovog tjedna.

Kako je potvrdio dužnosnik, 800 američkih vojnika bit će prebačeno iz Italije na Baltik, 4 najmodernija borbena aviona F-35A bit će prebačena iz Njemačke na Baltik, još četiri idu na jugoistočne granice NATO-a, 20 borbenih helikoptera Apache bit će prebačeno iz Njemačke na Baltik, a još 12 takvih helikoptera bit će prebačeno iz Grčke u Poljsku. Obzirom na činjenicu da je na granicama Ukrajine nagomilano oko 150.000 vojnika, jasno je da se radi o simboličnom, ali ipak važnom potezu.

Nakon uvodnog dijela govora, Biden je krenuo najavljivati sankcije koje će uvesti Rusiji. Rekao je kako će "s partnerima raditi na tome da projekt plinovoda Sjeverni Tok 2 ne ide dalje".

"Rusija će platiti još težu cijenu ako nastavi s agresijom, što uključuje i teže sankcije", dodao je američki predsjednik.

"Ruski predsjednik sinoć je efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da Putin sprema argumente da ode još dalje i silom uzme još ukrajinskog teritorija. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine", rekao je Biden. 

"Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine", rekao je Biden. "Što pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava", rekao je Biden.

"SAD i saveznici iz NATO-a će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika", rekao je, pa dodao: "Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju?"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of