SYDNEY

Australka pomilovana nakon 20 godina u zatvoru zbog smrti svoje četvero djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi Južni Wales pomilovao je u ponedjeljak ženu koja je provela 20 godina u zatvoru zbog smrti svoje četvero djece nakon što je sudska revizija utvrdila da postoji razumna sumnja u prve osude.

Kathleen Megan Folbigg osuđena je 2003. za ubojstvo svoje troje djece i ubojstvo četvrtog iz nehaja.

Folbigg je tvrdila da je nevina i rekla je da su djeca umrla prirodnom smrću.

Prva istraga iz 2019. pokazala je da dokazi potkrepljuju njezinu krivnju.

No druga istraga koju je vodio bivši glavni sudac Thomas Bathurst preispitala je 2022. osuđujuću presudu jer su novi dokazi sugerirali da je dvoje djece imalo genetsku mutaciju koja je mogla uzrokovati njihovu smrt.

Glavni tužitelj Novog Južnog Walesa Michael Daley pomilovao je Folbigg u ponedjeljak nakon što su sažeti nalazi Bathurstove istrage utvrdili razumnu sumnju u osudu.

"Današnji ishod je potvrda da je naš pravosudni sustav sposoban isporučiti pravdu i pokazuje da je vladavina prava važan oslonac našeg demokratskog sustava", rekao je Daley.

"S obzirom na sve što se dogodilo u posljednjih 20 godina, nemoguće je ne suosjećati s Kathleen i Craigom Folbiggom", dodao je.

U memorandumu glavnom državnom tužitelju, Bathurst je rekao da postoji razumna mogućnost da je troje djece umrlo prirodnom smrću, dvoje zbog genetske mutacije poznate kao CALM2-G114R, a jedno zbog neurogenog poremećaja.

Takve sumnje potkopale su krunski slučaj ubojstva njezinog četvrtog djeteta iz nehaja, dodao je Bathurst.

"Nadalje, ne mogu prihvatiti tvrdnju da dokazi potvrđuju da je gospođa Folbigg bila išta osim brižna majka svojoj djeci", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter