ZAGREB

Škoro bi kao predsjednik pomilovao Merčepa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednički kandidat Miroslav Škoro najavio je da će, postane li hrvatski predsjednik, pomilovati Tomislava Merčepa, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Škoro je to rekao gostujući u ponedjeljak u emisiji "Demokracija" Vinkovačke TV, a snimku je danas objavio na svojoj facebook stranici pod naslovom "Kao predsjednik neću ponoviti greške prethodnika i pomilovat ću hrvatske branitelje".

"Tražim ozbiljnu promjenu, povećanje ovlasti predsjednika države da bi se uvela bolja kontrola. Ako narod nekog izabere s milijun glasova onda taj odgovara tom narodu, ali mora imati pravo zastupati ga", ustvrdio je Škoro, koji je sadašnju ulogu predsjednika nazvao funkcijom bez ovlasti.

"To je funkcija koja može nekome dati odličje i još uvijek može pomilovati, ne znamo dokad, sad će napraviti nekakvu komisiju", kaže Škoro.

Upitao je pritom kojeg je to hrvatskog branitelja pomilovala aktualna predsjednica. "Ja ću vam reći - pa ni jednog. Onda mene pitaju što ja mislim o tome bi li ja pomilovao Tomislava Merčepa, evo i odgovora: bih", poručuje Škoro.

Vrhovni sud je u veljači 2017. povisio na sedam godina zatvorsku kaznu Merčepu, kojega je zagrebački Županijski sud u svibnju 2016. nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Vrhovni sud djelomično je prihvatio argumente tužiteljstva i povisio kaznu, dok je sve ostale žalbene razloge odbacio kao neosnovane, proizlazi iz pravomoćne presude koja je bila dostavljena zagrebačkom Županijskom sudu, a potom i Merčepu u remetinečkom zatvoru.

Merčep je u Remetinec odveden nakon izricanja nepravomoćne presude 12. svibnja 2016. On od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužiteljstvo ga je isprva teretila da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio zapovjednik na terenu te da je, "bez obzira na okolnosti agresivnog rata" imao prilike spriječiti nezakonita uhićenja, ubojstva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja.

Merčepov odvjetnik od Ustavnog suda tražio je ukidanje obiju presuda te novo suđenje, navodeći da su njegovu branjeniku povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i pretpostavku nedužnosti, ali i da ima loše uvjete u zatvorskoj bolnici. No, Ustavni sud je početkom prošle godine odbio Merčepovu tužbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of