ISTANBUL

Šef NATO-a: Švedska je ispunila zahtjeve Turske za pristupanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švedska je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je u nedjelju glavni tajnik saveza Jen Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za tjedan dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon desetljeća neutralnosti.

Finska je primljena kao 31. članica u travnju ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratificirale njezin zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati švedski.

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima.

Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno sudjelovanje, financiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Čelnici NATO-a održat će godišnji summit u Vilniusu u srpnju.

Erdogan je osigurao novi predsjednički mandat u drugom krugu izbora prije tjedan dana.

Stoltenberg je u subotu bio nazočan prisezi u Ankari.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater