MOSKVA

Ruski patrijarh blagoslovio Putina zbog vraćanja glasovite ikone

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril ocijenio je "povijesnom" odluku Vladimira Putina da Crkvi vrati ikonu Andreja Rubljova "Trojstvo", remek-djelo 15. st. koje je 1929. povjereno Tretjakovskoj galeriji, u trenutku kada se Rusija bori s "golemim neprijateljskim snagama".

Ikona koja je tijekom vikenda predana Crkvi unatoč protivljenju konzervatora koji je smatraju preosjetljivom, prenesena je u subotu navečer u katedralu Krista Spasitelja, obnovljenu 1990-ih pošto je u Staljinovo vrijeme srušena eksplozivom.

Patrijarh Kiril je na misi istaknuo da je ruski predsjednik, koji je ikonu vratio izvršnom uredbom koju je potpisao prošli mjesec, donio "povijesnu odluku" u kritičnom trenutku kada se "naša domovina bori s golemim neprijateljskim snagama".

"Takvo što se ne događa bez Božjeg zahvata", rekao je Kiril (76) koji je zbog potpore vojnoj ofenzivi protiv Ukrajine pod sankcijama Velike Britanije i Kanade.

Ikonu redovnika i slikara Andreja Rubljova koji je 1980-ih proglašen svetim, na kojoj su tri anđela koja sjede za stolom, sovjetske vlasti su 1929. predale Tretjakovskoj galeriji u Moskvi.

Ruska pravoslavna crkva je više puta nakon raspada SSSR-a tražila da joj se ikona vrati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of