KARTUM

U Sudanu pokopano 180 neidentificiranih tijela - Crveni polumjesec

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbog borba koje ne prestaju u Sudanu volonteri su bez identifikacije pokopali 180 tijela koja su izvukli s područja sukoba u Kartumu i u Darfuru, priopćio je u subotu sudanski Crveni polumjesec.

U Sudanu od 15. travnja krvavi rat vode vojska generala Abdel Fataha al-Burhana i paravojska Snage za brzu potporu (FSR) generala Mohameda Hamdana Dagla. U sukobu je izginulo više od 1.800 ljudi, a više od milijun i pol je izbjeglo i raseljeno.

Sukob i dalje bjesni unatoč potpisivanju nekoliko primirja koja se na terenu neprestano krše. U takvim prilikama, 102 tijela su bez identifikacije pokopana na groblju Al Šegilabu južno od Kartuma i 78 u Darfuru, navodi Crveni polumjesec u priopćenju.

Premda su vojni zapovjednik i njegov pomoćnik koji mu je postao suparnik mnogo puta obećali da će štititi civile i osigurati humanitarne koridore, volonteri Crvenog polumjeseca, uz pomoć Međunarodnog odbora Crvenog križa, imaju teškoća u izvlačenju tijela "zbog sigurnosnih ograničenja".

Pregovori izaslanika dviju sukobljenih strana organizirani u Džedi, na Crvenom moru, iznjedrili su načelni dogovor o "zaštiti civila" i o tome da humanitarni djelatnici mogu "prikupljati, popisivati i ukapati mrtve u suradnji s nadležnim vlastima".

No koridori obećani u okviru teoretskog primirja postignutog uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nikada se nisu konkretizirali.

Unatoč najavi američkih sankcija protiv vojske i paravojnih snaga, borbe teškim oružjem svakodnevno odnose žrtve, pljačka se nastavlja, a broj raseljenih neprestano raste.

U Kartumu civili nemaju vode i gotovine, a svako malo nestaje struje. Bolnice u ratnim zonama ne rade punim kapacitetom ili uopće ne rade.

Situacija je još teža u Darfuru, uz granicu s Čadom, i mogla bi se pogoršati s dolaskom kišnog razdoblja, koje je u Sudanu sinonim za malariju, prehrambenu nesigurnost i pothranjenost djece.

Darfur, gdje živi četvrtina sudanskog stanovništva, nikad se nije oporavio od strašnog dvadesetogodišnjeg rata u kojemu su izginule stotine tisuća ljudi, a dva milijuna se raselila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum