MADRID

UfM: U Mediteran svake godine upadne 50 Eiffelovih tornjeva plastike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Unija za Mediteran (UfM), međuvladina organizacija koja okuplja 43 zemlje, pozvala je u srijedu svoje članice na "hitnu akciju" čišćenja Sredozemnog mora od plastike upozorivši da svake godine u more upadne 570.000 tona plastičnog otpada koji ozbiljno ugrožava životinjski i biljni svijet ali i zdravlje ljudi.

"Mediteran, kao poluzatvoreno more i svjetska turistička destinacija, posebno je ranjiv na plastiku koja prijeti njegovim životinjskim i biljnim vrstama, ekosustavu i zdravlju ljudi", priopćila je Unija za Mediteran iz svog sjedišta u Barceloni.
Priopćenje je poslala u trenutku kada se tisuće turista spremaju za godišnje odmore u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španjolskoj, Egiptu i drugim ljetnim destinacijama. U Sredozemnom moru nalazi se 1 posto ukupne vode u svijetu, no sedam posto globalne mikroplastike.
Upozorenje dolazi pet dana uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava na godišnjicu Konferencije Ujedinjenih naroda iz 1972. posvećene okolišu.
"Sredozemno more se svake godine zagadi s 570.000 tona plastike. To odgovara težini 50 Eiffelovih tornjeva", navela je Unija za Mediteran koristeći svjetski poznati Eiffelov toranj u Parizu kao usporedbu.
"Nastavi li se sve kao dosad, količina plastike će se učetverostručiti do 2050 godine", dodala je.
Ministri zemalja članica su u listopadu 2021. usvojili Deklaraciju o okolišu i klimi, politički dokument kojim su izrazili želju da se na Sredozemlju stvori "strukturna koordinacija" i "mehanizam nadzora" nad okolišem. Zemlje u sklopu Unije za Mediteran surađuju na nižim razinama u suzbijanju zagađenja.
Glavni tajnik Unije za Mediteran, Nasser Kamel, istaknuo je da bi borba protiv zagađanja plastikom trebala biti u središtu političke agende na Sredozemlju jer plastika "ubija život u vodi, uništava prirodni sustav i zagađuje morski lanac prehrane".
"S obzirom da je Sredozemlje zatvoreno more, svaki utjecaj na okoliš na njegovom sjevernom dijelu ima posljedice za njegov južni dio, i obratno. Smatramo da se morsko smeće može efikasno smanjiti  jedino zajedničkim naporom i suradnjom svih zemalja na Sredozemlju i civilnog društva", izjavio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter