BERLIN

Pripadnici ekstremne ljevice osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grupa lijevih ekstremista osuđena je u srijedu u Dresdenu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog serije fizičkih napada ne pripadnike neonacističke scene i udruživanja u kriminalnu skupinu, nakon čega je u gradu došlo do nasilnih prosvjeda lijevih skupina.

Prvooptužena 28-godišnja Lina E., koja se smatra predvodnicom skupine, osuđena je na pet godina i tri mjeseca zatvora. Ostali pripadnici skupine su osuđeni na zatvorske kazne između dvije i pol i tri godine i tri mjeseca.

Njima se predbacuje da su u razdoblju između 2018. i 2020. u više navrata u nekoliko gradova na istoku Njemačke napadali desne ekstremiste, pri čemu je više osoba ozlijeđeno, neki i teže.

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako borba protiv desnog ekstremizma ne opravdava nasilje.

„Ni jedan nasilni neonacist nije divljač za odstrel“, objasnio je predsjednik sudskog vijeća Hans Schlueter-Staats.

Njegovo izlaganje je u više navrata prekidano povicima okupljenih pripadnika ljevice u sudskoj dvorani nakon čega je nekoliko osoba nasilno izvedeno iz dvorane.

Nakon izricanja presude ispred dvorane pokrajinskog suda u Dresdenu prosvjedovalo je nekoliko stotina pripadnika lijeve scene.

Za subotu je u Leipzigu najavljen veliki prosvjed lijeve scene u znak podrške osuđenoj grupi.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Naency Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je kako ova presuda pokazuje da od ekstremne ljevice prijeti veliki nasilni potencijal.

Ona i ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) rekli su kako je u  Njemačkoj nedopustivo uzimanje pravde u vlastite ruke.

„Protiv ekstremizma se ne smije boriti drugom vrstom ekstremizma. Zakoni i pravda vrijede za sve“, rekao je Buschmann.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of