AMSTERDAM

Nizozemska: Čelnica parlamenta traži da Twitter spriječi objave prijetećih poruka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica nizozemskog parlamenta pozvala je u srijedu Twitter da djeluje kako bi zaustavio prijetnje upućene parlamentarnim zastupnicima koje se objavljuju na toj platformi.

Vera Bergkamp objavila je pismo koje je poslala Twitterovom odjelu za globalna pitanja izražavajući "duboku zabrinutost" zbog nedavnih tvitova usmjerenih na članove parlamenta koji su sadržavali prijetnje smrću "i pozive na nasilje, pa čak i ubojstvo".

"To je vjerojatno kažnjivo prema nizozemskom kaznenom zakonu", napisala je na Twitteru.

Čelnik nizozemske protuislamske Slobodarske stranke, Geert Wilders, već je više od desetljeća česta meta prijetnji smrću na Twitteru.

Milijarder Elon Musk kupio je Twitter u listopadu 2022. i ubrzo otpustio brojno osoblje, uključujući neke odgovorne za moderiranje sadržaja u korist automatiziranijih sustava

Musk, samoproglašeni "apsolutist slobode govora", rekao je da je kupio Twitter kako bi spriječio da platforma postane prostor za mržnju i podjele.

"Razumijem da Twitter naporno radi na smanjenju toksičnog i ilegalnog sadržaja", napisala je Bergkamp.

''Unatoč tome, pozivam vas da poduzmete trenutačne mjere kako biste riješili taj problem…kako bismo sačuvali našu slobodu izražavanja.''

Iako nije članica parlamenta, nizozemska ministrica financija Sigrid Kaad iz stranke lijevog centra D-66 također je bila izložena prijetnjama na društvenim mrežama, ali i izvan njih.

Prošli tjedan Kaag je naznačila da bi zbog toga mogla razmisliti o napuštanju politike, što je izazvalo nacionalnu raspravu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum