PARIZ

Macron poručio istočnoj Europi: Trebali smo slušati vaša upozorenja o Rusiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je u srijedu u Bratislavi da je Francuska trebala posvetiti više pozornosti istočnoeuropskim zemljama koje su upozoravale na Rusiju prije nego što su snage Moskve napale Ukrajinu.

Macron je na sigurnosnom forumu rekao da ne bi trebalo biti podjela između "stare Europe" i "nove Europe", misleći na trajne razlike između istočnih i zapadnih članica Europske unije glede pitanja poput Rusije. 

"Neki su rekli da ste propustili priliku da zašutite. Mislim da smo i mi propustili priliku da vas saslušamo. To vrijeme je prošlo", rekao je Macron pa zaradio pljesak tijekom govora na GLOBSEC-u u glavnom gradu Slovačke. 

Macron je aludirao na opasku tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca iz 2003. godine. Chirac je tada rekao da su istočnoeuropske nacije, koje su se priklonile Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u njihovoj odluci da napadnu Irak iste godine, a čemu su se usprotivili neki veliki zapadni saveznici uključujući Francusku i Njemačku, propustile "dobru priliku da zašute".

Ta je izjava šokirala istočnoeuropske zemlje i pridonijela trajnom nepovjerenju najnovijih članica EU-a prema Parizu, a koje se ponovno pojavilo nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022.

Istočne članice EU-a poput Poljske kritizirale su Macrona zato što je održavao otvorene komunikacijske kanale s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i jer je rekao da Rusiju ne treba "ponižavati" u međunarodnim naporima za okončanje sukoba u Ukrajini.

Macron je u srijedu rekao još da Europa treba izgraditi vlastitu obrambenu industriju i ne oslanjati se samo na zaštitu SAD-a, iako je priznao da je američki doprinos u novcu i materijalu bio ključan za formiranje vjerodostojne fronte protiv Rusije.

"Budimo zahvalni i recimo hvala Sjedinjenim Državama. Ali hoće li ova administracija biti ovdje zauvijek?" rekao je Macron. "Zato je europski obrambeni stup u NATO-u nužan", dodao je. 

SAD održava predsjedničke izbore u studenom 2024. s potencijalnim kandidatom Donaldom Trumpom koji je kao američki predsjednik rekao da bi europske nacije trebale izdvajati više za vlastitu obranu.

Macron je rekao da je Rusija pretrpjela jasne neuspjehe u ratu, među njima pristupanje Finske NATO-u i gubitak legitimiteta na globalnoj sceni.

"Rat nije ni blizu kraju, ali jedno je jasno: Ukrajina neće biti osvojena. Vidimo da je ono što je trebala biti 'specijalna operacija' - geopolitički neuspjeh", rekao je francuski predsjednik. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter