MOSTAR

Grlić Radman u BiH: Hrvati opstali unatoč Bleiburgu, križnim putevima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u nedjelju u Stocu u BiH da su Hrvati u toj zemlji opstali unatoč brojnim kalvarijama poput Bleiburga i križnh puteve i izrazio očekivanje da će ostvariti punu jednakopravnost.

 Kao izaslanik hrvatske vlade, Grlić Radman je sudjelovao na komemoraciji za žrtve bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

"Ovdje su bile pune jame, rupe u koje su bacani civili bez optužnice, bez suda. Ovdje svjedočimo o jednom zločinu nad ljudima koji su iz osvete i mržnje bili dovedeni, mučeni, zlostavljani i ubijeni", rekao je ministar novinarima u mjestu Radimlji kod Stoca.

Dodao je kako su Hrvati u BiH unatoč svemu opstali i da im danas nitko nema pravo oduzeti pravo na dom i zavičaj.

"Sada na ovim prostorima demokracije i novog međunarodnog poretka, treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. Svjetskog rata, nikada više ne ponovi", istaknuo je.

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio očekivanje kako će sunarodnjaci u potpunosti ostvariti jednakopravnost.

"Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine", dodao je.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je ovoga tjedna komentirao komemoraciju rekavši da se 'ne smije koristiti za umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tijekom Drugog svjetskog rata'. Također je rekao kako je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo. 

Upitan o toj Schmidtovoj izjavi, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković je rekao da 'to nije mjesto koje će na bilo koji način kompromitirati žrtve, od kojih su mnogi bili nevini, nego da oni samo odaju poštovanje i mole se za pokoj duša'. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter