PARIZ

U Parizu umjetničko djelo koje podsjeća na fosilna goriva i plastično onečišćenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Lobisti Greenpeacea u subotu su u Parizu predstavili umjetničko djelo u obliku stroja koji izbacuje boce ispred dizalice za naftu, što se poklopilo s pregovorima u organizaciji UN-a o uklanjanju plastičnog otpada.

Kanadski umjetnik Benjamin Von Wong rekao je da njegovo pet metara visoko djelo podignuto pokraj Seine ukazuje na povezanost između fosilnih goriva i onečišćenja plastikom koje bi se u sljedeća četiri desetljeća moglo utrostručiti. 

Od 460 milijuna tona plastike, koliko je ljudi proizvedu svake godine, reciklira se samo oko 9 posto otpada.

Sastanku pod nazivom Globalni sporazum o plastici (INC2) koji će se održati u Parizu u sjedištu UNESCO-a, okupit će idući tjedan više od tisuću izaslanika, među kojima će biti ministri i predstavnici vlada.

Cilj pregovora koje organizira UN je snažnije se angažirati na pravno obvezujućem paktu o recikliranju veće količine otpada.

O sporazumu bi se trebalo početi pregovarati do kraja 2024.

"Ne djelujemo li do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe", rekla je u subotu francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, citirajući podatke Ujedinjenih naroda.

Francuska je u subotu bila domaćin ceremonije pokretanja pregovora o plastičnom onečišćenju. Tehničke rasprave i pregovori trajat će od ponedjeljka do petka.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prošle je godine izvijestila da bi se plastični otpad na globalnoj razini mogao utrostručiti do 2060.

No Program UN-a za okoliš (UNEP) u svibnju je izvijestio da bi zemlje do 2040. mogle smanjiti taj otpad za 80 posto budu li koristile postojeće tehnologije i budu li se angažirale na ozbiljnijim političkim promjenama.

"Nadamo se da će ovaj stroj poslužiti promatračima kao snažan vizualni podsjetnik na hitnost ovog problema", rekao je umjetnik Von Wong, prenosi Greenpeace na svojim web stranicama.

U petak su u glavnome francuskom gradu održani prosvjedi boraca za očuvanje planeta od plastičnog otpada za vrijeme održavanja godišnje skupštine tvrtke Total Energies, francuske i multinacionalne energetske kompanije, jedne od šest najvećih naftnih i plinskih kompanija u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum