ZAGREB

Suđenje u Zambiji: Pernar svjedočio protiv Hrvata, iduće ročište u ponedjeljak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Troje svjedoka optužbe saslušana su u petak na sudu u Zambiji postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, uključujući Ivana Pernara koji je opomenut zbog neprimjerenog izražavanja, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta.

Uz socijalnu radnicu koja je preuzela djecu i službenika imigrancije koji ih je uhitio, saslušan je i Pernar koji je koji je govorio o posrednim saznanjima o slučaju i optuženicima. Sud ga je na prijedlog obrane opomenuo zbog neprimjerenog načina izražavanja, rekao je Hini izvor iz ministarstva. 

Na sud su dovedena i djeca kako bi se potvrdio njihov identitet. "Svo četvero djece je zdravo i primjerenog raspoloženja", rekao je izvor. 

Iduće ročište održat će se u ponedjeljak kada će se nastaviti s ispitivanjem svjedoka optužbe. 

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Prošli tjedan ispitane su imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli, ali su potom dva ročišta odgođena jer optužba nije dovela najavljene svjedoke. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of