tisuće vučićevih pristaša večeras u središtu beograda

Na skupu "Srbija nade" Aleksandar Vučić izjavio da od sutra neće biti predsjednik Srpske narodne stranke. Ima drugi plan

| Autor: Glas Istre
Vučić najavio odlazak s čela stranke (Foto: HRT)

Vučić najavio odlazak s čela stranke (Foto: HRT)


Tisuće pristaša srpskog predsjednika Aleksandra Vučića okupile su se večeras u središtu Beograda, nakon što su masovni građanski prosvjedi protiv nasilja proteklih tjedana ozbiljno uzdrmali njegovu dugogodišnju vladavinu, prenosi Index.

Sljedbenici Vučića i njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) po obilnoj kiši okupili su se pred zgradom parlamenta na skupu "Srbija nade", "najvećem skupu u povijesti Srbije", kako su ga proteklih dana najavljivali predsjednik i dužnosnici SNS-a.

Autobusi iz cijele Srbije stizali su od jutra u Beograd iz svih krajeva zemlje, uključujući s Kosova, na kojem su izbili novi incidenti između kosovskih vlasti i manjinskih Srba zbog kojih je Vučić zapovjedio punu borbenu pripravnost srpske vojske.

Vučić je na binu izašao s kišobranom. Onda je u jednom trenutku sklopio kišobran i dobio pljesak.

"Prije svega, beskrajno vam hvala što ste u ovolikom broju došli", rekao je. "Hvala vam što kiša koja cijeli dan pada vas nije otjerala", rekao je.

Iako je Vučić peti ili šesti govornik, rekao je da prije svake riječi treba održati minutu šutnje za sve ubijene u masakrima.

"Najvažnije pitanje nakon 3. i 4. svibnja je pitanje jedne majke ubijenih djevojčica: Čemu smo učili djecu, čemu smo ih učili danas i čemu sutra? Mržnji ili zajedništvu, istim pravima za sve ili većim pravima za neke?" nabrajao je Vučić.

"Hoće li naša djeca sutra znati reći dobar dan, hvala, molim, izvolite ili će misliti da se nema što pričati, da su oni drugi neprijatelji? Hoće li se vrebati na ulici ili će znati osmjehnuti se i javiti? To su pitanja o kojima rijetko govorimo. Ja sam večeras želio govoriti na drugačiji način", rekao je.

"Kao da su namjerno čekali da značajan broj muškaraca dođe u Beograd da bi napali općinske zgrade na sjeveru Kosova", rekao je Vučić.

"Jedinstvo i zajedništvo su nam potrebniji nego ikada", rekao je.

Vučić je optužio opozicijske političare da su iskoristili pokolje kako bi pokrenuli prosvjede. "Pozivam i te političare, o kojima mislim sve najgore, pozivam ih na razgovor, dijalog. Moja vrata su otvorena za sve njih. Nisu autoputovi mjesta gdje se problemi rješavaju. Mi njih ne mrzimo, čak ni njih. A narod koji je tamo okupljen volimo", rekao je Vučić.

"Ukinuli smo realityje. Ali oni na svojim televizijama to neće ukinuti. Onda vidite svo licemjerje. Oni cijelo vrijeme imaju samo jednu želju, kako da mene sruše", rekao je.

"Pred nama je težak period. Oko Kosova i Metohije vjerojatno najteži. Mi nemamo kud, pritisli su nas lažima i prevarama sa svih strana. Ništa loše nikome nismo učinili. Tako pritisnuti uza zid možemo se samo boriti za sebe. Borit ćemo se za mir, ali prvi napad na Srbe, nećemo sjediti skršenih ruku. Ali mi u našoj zemlji moramo mnogo toga urediti", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da od sutra neće biti predsjednik Srpske napredne stranke. "Od sutra sam predsjednik svih Srba. Krećemo u formiranje pokreta za narod i državu, da imamo bazu i oslonac za iduće dvije, tri godine koje su ključne za budućnost Srbije", rekao je.

"Svašta smo trpjeli. Postali smo sendvičari, botovi. Vas je netko natjerao. Vas divne ljude. Sram ih bilo. Ja sam vaš, uvijek ću biti vaš. I sendvičar, i bot, i što god hoćete", rekao je Vučić.

Vučiću odani tabloidi pišu da se skupilo 200.000 ljudi. Brojka je sasvim sigurno višestruko manja, ali točan broj teško je procijeniti. Tijekom cijelog skupa je među ljudima bio velik razmak i lako se prolazilo. Razmaka je bilo i nekoliko metara od bine. S druge strane, slike iz zraka mogu odavati dojam masovnosti jer su ljudi imali otvorene kišobrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter