MOSTAR

Diplomati SAD-a Murphy, EU-a Sattler i OHR-a Schmidt osobe godine Večernjeg lista BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trojica stranih diplomata, predstavnici SAD-a, EU-a i Ureda visokog međunarodnog predstavnika proglašeni su osobama godine Večernjeg lista BiH zbog zasluga u stjecanju kandidacijskog statusa zemlje za ulazak u EU te u deblokadi vlasti u Federaciji BiH.

Na 22. Večernjakovom pečatu glavno priznanje za osobe godine 2022. otišlo je u ruke američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya, visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta i voditelja Izaslanstva EU u Sarajevu Johanna Sattlera.

Glavni urednik Večernjeg liste BiH Jozo Pavković rekao je kako su oni 'euroatlantski lobisti za BiH'.

Schmidt je nametnuo odluke kojima je osigurao lakšu uspostavu i funkcioniranje federalne vlasti,  Europsko vijeće odobrilo je kandidacijski status BiH s EU, a administracija SAD-a zaslužuje priznanje jer cijele godine podupiru 'demokratiziranje i europeiziranje daytonske BiH', pojasnio je Pavković.

Murphy je ocijenio jako važnim da vlasti iskoriste trenutak za približavanje u članstvo EU i NATO saveza. "Prvi put nakon dugo vremena, Bosna i Hercegovina kao zemlja ima priliku napraviti veliki iskorak prema članstvu u euroatlantskim institucijama. SAD bit će ovdje, uz Bosnu i Hercegovinu", rekao je veleposlanik.

Schmidt je rekao kako je njegova zemlja najbolji primjer da je zaokret nabolje moguć."Iskustvo Europe, a posebno moje zemlje, pokazuje da nakon loših vremena trebamo sjesti zajedno, raditi zajedno, razumjeti jedni druge i graditi zajedničku budućnost. Mislim da to možemo", rekao je.

Sattler je nagradu posvetio svima koji u BiH 'nikada nisu izgubili vjeru u našu zajedničku europsku budućnost i koji svakodnevno rade na tome da BiH bude bolje mjesto'.

Političari godine su Ćamil Duraković i Davor Pranjić, dopredsjednici Republike Srpske koji predstavljaju bošnjački i hrvatski narod zbog borbe za njihov povratak na prijeratna ognjišta.

U kategoriji uspjeh, priznanje je dobio Frano Oreč, čuvar hercegovačkog kamena i kamene baštine, a u kategoriji pothvat Merima Čelik, policajka i nogometna sutkinja.

Pečat za humanost dodijeljen je obitelji Elmire Sefo, humanitarke koja je stadala u potresu prople godine u Stocu, a nagrada u kategoriji religije ocu Orelu Zakaljuku, ukrajinskom svećeniku iz Prnjavora. Posebno priznanje u religiji je dobio i efendija Damir Peštalić, glavni srebrenički imam.

Za znanost i medicinu priznanje je dobio je liječnik Nikica Gabrić, osnivač klinike Svjetlost, a posebno priznanje za izvrsna zdravstvena dostignuća dobio je dr. Tomislav Mihaljević, direktor i ravnatelj bolnice Cleveland Clinic.

Večernjakov pečat za životno djelo dodjeljeno je odvjetniku i akademiku Josipu Muselimović, počasnom predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Nagradu za kulturu dobili su Amir, Aida, Amar i Aman Bukvić za film 'Djeca sa CNN-a' koji govori o djeci koje su preživjele strahote Srebrenice i Vukovara. Umjetnik godine je glumac Goran Bogdan, a Mladen Milanović Kaja je proglašen gospodarstvenikom godine u BiH.

Sportaš godine po izboru Večernjeg lista je Nemanja Bilbija, nogometaš Hrvatskog športskog kluba Zrinjskog iz Mostara s kojim je osvojio naslov prvaka prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini