PEKING

China Eastern u nedjelju kreće s prvim komercijalnim letom kineskim zrakoplovom C919

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


China Eastern Airlines, prvi kupac domaćeg, kineskog uskotrupnog mlažnjaka C919, u nedjelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog zrakoplova, pokazala je aplikacija tog avioprijevoznika u petak.

Let C919 poletjet će pod brojem leta MU9191 u 10,45 sati po pekinškom vremenu (02:45 GMT) iz međunarodne zračne luke Shanghai Hongqiao i sletjeti u zračnu luku Beijing Capital u 13,10 sati.

Komercijalni rad C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će avion razbiti dugogodišnji duopol Airbus-Boeing u svjetskoj industriji zrakoplovne proizvodnje.

Zrakoplov je proizvela Commercial Aviation Corp of China (COMAC) kao konkurenta 'obiteljima' aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

China Eastern Airlines u četvrtak je priopćio da će C919 biti pušten u rad "u bliskoj budućnosti" i da će letjeti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom, a u petak nisu komentirali najave za nedjelju.

Taj je avioprijevoznik potpisao ugovor za pet zrakoplova C919 u ožujku 2021., te je svoj prvi C919, označen brojem B-919A, primio u prosincu i počeo sto sati testnih letova za provjeru praznih zrakoplova.

Kineska državna novinska agencija Xinhua rekla je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proljeće.

Zrakoplov sa 164 sjedala dolazi s rasporedom kabine u dvije klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sjedala, a iako se sastavlja u Kini, uvelike se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini