BEOGRAD

Prosvjed protiv nasilja u javnom prostoru, poruka vlastima da će "Srbija stati"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deseci tisuća sudionika prosvjeda "Srbija protiv nasilja" u ponedjeljak su, reagirajući na dva masovna ubojstva prošlog tjedna, poručili vlastima u Beogradu da će "cijela Srbija stati" ako do 12. svibnja ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi kojima traže zaustavljanje nasilja u javnom prostoru.

Na prosvjed je pozvala proeuropska oporba, naglasivši da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak navečer za provladinu komercijalnu TV Happy da je oporba uvela praksu zlouporabe tragedije i da na skupu nije iskazan pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima.

Na početku prosvjeda, ispred parlamenta Srbije, razvijen je transparent "Srbija protiv nasilja", a na početku skupa upućeni su zahtjevi da se hitno zaustavi promoviranje nasilja u medijima i javnom prostoru.

Prosvjednici traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy koje šire nasilje i mržnju u svojim 'reality show' programima i ukidanje te vrste programa.

Zatraženo je i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Traži se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina. Ostavku, koju je ranije na inzistiranje javnosti podnio ministar prosvjete Branko Ružić, prosvjednici vide kao dokaz da "vlast poznaje samo pritisak građana" i da je "neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune".

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević je, uputivši sućut, poručila da obitelji, rođaci, prijatelji, kolege i učenici škole 'Vladislav Ribnikar' u kojoj se dogodila tragedija nisu sami.

Ovdje smo jer ne možemo više čekati, predugo smo šuteći čekali, okretali glavu na drugu stranu, očekivali da će netko drugi rješavati probleme, a u tom ozračju zlo je raslo i tragedija nas je udarila u lice na najgori način, naglasila je Vidojević.

Narod smo koji se uvijek borio protiv zla i pobjeđivao, rekla je Vidojević i istaknula da je zlo koje potiče nasilje u javnom prostoru "pitanje iznad svake politike", što su prosvjednici popratili skandiranjem "Vučiću ostavka".

Profesorica Novosadske gimnazije Tanja Roganović poručila je na novosadskom prosvjedu da je Srbija na koljenima i da je neophodno "zaustaviti se i 'resetirati' sustav" koji "traži samo birokratsko praćenje programa", a prosvjetarima je "oduzeo pravo da budu pedagozi", javio je portal 021.

"Zaustavimo korak kao roditelji i zagrlimo ljubavlju one koje smo rodili. U Srbiji sve mora stati zbog budućnosti", poručila je Roganović.

Na prosvjedu u Novom Sadu s Varadinskog mosta je u Dunav bačeno cvijeće i simbolično poslato rijekom ka Beogradu. Idući prosvjed u Novom Sadu zakazan je za četvrtak.

Prosvjednici u Beogradu su, u dugoj povorci i šutnji, od srbijanskog parlamenta središnjim gradskim ulicama prošetali do zgrade vlade Srbije i ponovili zahtjeve vlastima.

Zastupnik oporbene Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je novinarima da se, prema policijskim procjenama, na prosvjedu "Srbija protiv nasilja" okupilo 50.000 ljudi.

Istodobno, vlasnik komercijalne provladine TV  Pink Željko Mitrović, koja se zbog svog 'reality' programa našla na popisu zahtjeva prosvjednika, objavio je na Twitteru da se u središtu Beograda na "oporbenom prosvjedu, prikrivenom naslovom 'Srbija protiv nasilja'", okupilo nešto više od 2000 ljudi". Mitrović je uz to objavio i fotografiju, ali onu koja je snimljenu dronom na samom početku okupljanja ispred srbijanskog parlamenta.

Trinaestogodišnji učenik u srijedu je u beogradskoj osnovnoj školi očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu. Dječak je smješten u posebnu psihijatrijsku ustanovu za mlade, a njegov otac je uhićen i određen mu je pritvor do 30 dana.

Dan kasnije kod Mladenovca u blizini Beograda 21-godišnji mladić je automatskom puškom ubio osam, a ranio 14 osoba, uhićen je i prizano je zločin.

Srbijanska vlast odbacuje optužbe javnosti i oporbe da snosi odgovornost za stanje u društvu i poticanje nasilja u javnom prostoru, a paketom mjera propisuje, među ostalim, strožu kontrolu oružja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini