BEOGRAD

Tri memoranduma Srbije i Sjeverne Makedonije u okviru Otvorenog Balkana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale su u petak u Beogradu tri memoranduma vezana uz regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, za koje je ocijenjeno da će unaprijediti suradnju dvije zemlje.

Memorandumi o mjerama za unapređenje kretanja ljudi i robe preko zajedničke državne granice, memorandum u području rudarstva i energetike, te o projektu uspostavljanja "interoperabilnog elektronskog sustava naplate cestarine" potpisani su u nazočnosti premijera Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog. 

Potpisana su tri memoranduma o razumijevanju koji će unaprijediti suradnju dviju država, rekla je Brnabić, istaknuvši da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Sjeverne Makedonije sve bolji, čemu je "posebno pridonijela i inicijativa Otvoreni Balkan".

"Mi nastavljamo sada daljnje razgovore oko usuglašavanja ove interoperabilne elektronske naplate, imamo 30 dana da usuglasimo, a dodatnih 60 dana za testiranje ovog sistema i očekivanje i plan da ćemo tijekom ljetne sezone pustiti ovaj sistem u funkciju", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji.

Ona je rekla da je "ovo prva faza" i da će se zajednički rad nastaviti te da se nada proširenju tog sustava i na Albaniju, ali i na Hrvatsku i Grčku, "kako bismo, u najvećoj mogućoj mjeri olakšali putovanje i time učinili Srbiju još atraktivnijom za transport robe, što će utjecati i na rast BDP-a".

Kovačevski, koji se ranije danas protokolarno susreo i s predsjednikom Srbije, ocijenio je današnje razgovore kao "veliku potvrdu suradnje Srbije i Sjeverne Makedonije" navodeći da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa u sklopu koje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija po uzoru na Europsku uniju žele ubrzati protok ljudi, roba i kapitala. One nastoje uključiti i druge iz regije da se pridruže dok čekaju na članstvo u EU.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini