MOSKVA

Rusija uhićenom novinaru WSJ-a odredila pritvor do 29. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sud moskovskog okruga Lefortovo u četvrtak je odredio istražni zatvor do 29. svibnja za novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, optuženog za špijunažu, a on se na sjednici zatvorenoj za javnost izjasnio da nije kriv, prenosi agencija TASS.

Ruska sigurnosna služba FSB ranije u četvrtak objavila je da je uhitila Gershkovicha zbog sumnje na špijunažu za Washington. Riječ je o dosad najstrožem potezu ruskih vlasti prema inozemnom novinaru od početka invazije. 

Novinar, rođen 1991., pritvoren je u gradu Ekaterinburgu. FSB je naveo da je zaustavio njegove „Ilegalne aktivnosti“. 

Gershkovich je dobio zadatak "američke strane" da prikupi podatke o "aktivnostima jednog od poduzeća vojno-obrambenog kompleksa", stoji u priopćenju FSB-a, ali se ne navode nikakvi dokazi.

Daniil Berman, branitelj novinara, nije dobio dopuštenje da bude u sudnici niti je dobio uvid u spis s optužbama, rekao je Berman novinarima okupljenima ispred suda.

Berman vjeruje da će Gershkovich biti pritvoren u Lefortovu, zatvoru iz 19. stoljeća u središtu Moskve koji je bio na zlu glasu u sovjetsko doba jer su upravo ondje zatvarali političke zatvorenike.

Wall Street Journal priopćio je da je "duboko zabrinut" za Gershkovichovu sigurnost i da "snažno poriče optužbe i traži hitno oslobađanje svog pouzdanog i predanog novinara".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da Gershkovichove aktivnosti u Jekaterinburgu "nisu povezane s novinarstvom" i da ovo nije prvi put da se strana novinarska uloga koristi kao paravan za druge aktivnosti.

Kremlj je objavio da je prema njegovim saznanjima Gershkovich uhvaćen "na djelu". Drugi novinari koji rade za američku publikaciju u Rusiji mogu ostati na radnom mjestu pod uvjetom da imaju odgovarajuće vjerodajnice i da obavljaju ono što se naziva "normalnom novinarskom aktivnošću", priopćeno je. 

Na ovom je stupnju prerano razgovarati o razmjeni zarobljenika, ustvrdio je u četvrtak zamjenik ruskog šefa diplomacija Sergej Rjabkov o uhićenom novinaru WSJ-a.

"Ne bih o tome govorio sada jer u prošlosti su razmjene obuhvaćale osobe koje su već služile kazne, uključivo američke državljane za dosta teške optužbe", rekao je.

Američko veleposlanstvo u Moskvi nije se odmah oglasilo o slučaju. 

Američki diplomatski izvor rekao je da veleposlanstvo nije obaviješteno o incidentu i da je zatražio od ruskih vlasti informacije o slučaju.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater