BERLIN/SOFIJA

Berlin osudio "nuklearno zastrašivanje" Moskve, Sofija zove na pregovore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka vlada osudila je u nedjelju "novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkih" projektila na bjeloruskom teritoriju, dok je Bugarska ponovno pozvala na pregovore Rusije i Ukrajine. 

"Nećemo skretati s našeg puta" zbog ovih prijetnji, rekao je AFP-u dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji je htio ostati anoniman. 

"Usporedba predsjednika Putina s nuklearnim projektilima NATO-a je pogrešna i ne može se koristiti kao opravdanje", dodao je i naglasio da Bjelorusija "postupa suprotno" obvezi da ostane teritorij bez nuklearnog oružja.

Putin je u subotu objavio da će Rusija rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji i da je 10 zrakoplova već spremno za uporabu takvog oružja. 

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države čine to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

Bugarska potpredsjednica Ilijana Iotova pozvala je na pregovore Rusije i Ukrajine nakon što je Kremlj objavio plan o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. 

Situacija postaje "sve opasnija i zastrašujuća", rekla je Iotova i objasnila da zato zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom neprestano poziva na pregovore.

"Ovo nisu prazne riječi", kazala je. Po njezinim riječima, to je želja Bugarske jer više naoružanja u svim zemljama dovodi do nepredvidivih odluka i sada postoji stvarna prijetnja.

"Nadam se da će razum ipak prevladati. I da se u ovom slučaju više radi o prijetnjama nego o stvarnom djelovanju", dodala je. 

Bugarski parlament odobrio je prvi paket vojne pomoći Ukrajini tek krajem 2022., a Radev je više puta kritizirao odluku prozapadne većine u Narodnoj skupštini koja je u međuvremenu raspuštena. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum