BILBAO

Španjolska katedrala održala misu za žrtve svećeničkog zlostavljanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Katedrala u Bilbau na sjeveru Španjolske održala je misu u petak u znak priznanja i ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja počinjenog u biskupiji, na jednoj od prvih takvih misa u zemlji. 

Španjolska je suočena sa slučajevima seksualnog zlostavljanja od objave lista El Paisa iz prosinca 2021. o više od 1200 navodnih slučajeva zlostavljanja u redovima Katoličke crkve u sedam desetljeća.

Josu Lopez Villalba, svećenik koji je i sam bio žrtva zlostavljanja, pridružio se ostalim žrtvama na misi u petak.

"Nema potrebe za riječima, ljudi koji su bili tamo znaju zašto su bili tamo", rekao je Lopez za Reuters. "Bili smo djeca, nismo razumjeli. Poslije shvatiš. Ovo je bilo potrebno crkvi i žrtvama", dodao je. 

Joseba Imanol Ibarra, još jedna žrtva, rekao je da se ovakva misa u drugim dijelovima Španjolske vjerojatno ne bi održala. 

"Imali smo sreće jer se to dogodilo u ovoj biskupiji. Da se to dogodilo u Valladolidu, u Madridu ili bilo kojem drugom mjestu, ne bi nas poslušali", rekao je Ibarra Reutersu nakon mise. 

Joseba Segura, biskup Bilbaa, priznao je zlostavljanja koja su počinili svećenici u Baskiji na sjeveru Španjolske i zamolio za oprost.

"Želimo ih slušati", rekao je vjerskoj zajednici.

Neke su žrtve zapalile svijeće na oltaru tijekom mise i kod ploče na zidu katedrale s natpisom: "U spomen na sve osobe koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja u našoj Crkvi".

Španjolski parlament zadužio je pučkog pravobranitelja da istraži seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u Španjolskoj. 

Pravobranitelj Angel Gabilondo priopćio je 13. rujna da je njegov ured u prva dva mjeseca istrage već pomogao 201 žrtvi, uglavnom muškarcima. Rezultati istrage bit će predstavljeni parlamentu po njenom završetku. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater