LONDON

Netanyahua i u Londonu dočekali prosvjednici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Londonu se sastao s britanskim kolegom Rishijem Sunakom, u vrijeme dok u Izraelu traju prosvjedi zbog njegove pravosudne reforme za koju kritičari tvrde da vodi zemlju prema autokraciji. 

Dvojica čelnika mogli su ispred Downing Streeta čuti glasne povike „sramota“ na hebrejskom jezikom od prosvjednika koji su mahali izraelskim zastavama i nosili plakate na kojima je stajalo da im je cilj „spasiti izraelsku demokraciju“. 

Na plakatu jednog prosvjednika stajalo je da je Netanyahu „diktator u bijegu“. 

Njegova desničarska nacionalistička koalicija odobrila je zakon koji bi ga zaštitio od proglašavanja nepodobnim za vladanje.

Kritičari smatraju da je zakon skrojen kako bi ga zaštitio od suđenja za korupciju.

Netanyahuov ured priopćio je da očekuje da će se on s britanskim premijerom usredotočiti na "iransko pitanje", u pokušaju formiranja "ujedinjene međunarodne fronte protiv Irana kako bi se zaustavio njegov nuklearni program".

"Očekuje se da će njih dvojica također razgovarati o jačanju strateških veza između Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva i povećanju sigurnosne i obavještajne suradnje", stoji u priopćenju.

Izraelski čelnik sastat će se i s ministricom unutarnjih poslova Suellom Braverman kako bi razgovarali o izazovu „globalnog terorizma", dodaje se u priopćenju.

U Izraelu je na glavnim cestama blokiran promet, a tijekom posljednjih tjedana i prosvjeda koji su zahvatili zemlju izbili su sukobi s policijom.

Nakon niza skandala u koje su bili uključeni njegovi bogati suradnici, Netanyahuu se sudi za prijevaru, zlouporabu povjerenja i primanje mita. On negira krivnju.

Kritičari kažu da njegova vlada, najdesnija u povijesti Izraela, vuče naciju prema autoritarizmu, ukidajući sustav kontrole i ravnoteže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater