SARAJEVO

Konaković najavio za ponedjeljak novu vladu Federacije BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova vlada Federacije BiH trebala bi biti predložena do početka idućeg tjedna, a na popisu ministara neće biti nikoga iz Stranke demokratske akcije, najavio je u petak ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i oštro kritizirao tu stranku te pozvao tužiteljstvo da provede ozbiljnu istragu. 

"Imamo finalni program koji s HDZ-om brusimo već dugo i dogovorili smo se da u ponedjeljak objavimo imena ministara. Načelno se zna raspodjela ministarstava", kazao je Konaković kako ga citira sarajevski "Dnevni avaz".

Konaković je ujedno lider stranke Narod i pravda (NiP)  i ona sa SDP-om i Našom strankom (NS) čini okosnicu bošnjačko-građanskog bloka koji bi zajedno s HDZ-om trebao formirati novu entitetsku vladu na temelju koalicijskog sporazuma potpisanog nakon izbora u listopadu 2022. godine.

Nova vlada Federacije BiH još nije formirana jer ih blokira SDA  koristeći se činjenicom da je član te stranke Tahir Lendo postao bošnjački potpredsjednik entiteta, a po ustavu njegov supotpis nužan je za imenovanje novog premijera i ministara.

Za očekivati je da će Lendo "na sve moguće načine" pokušati blokirati uspostavu nove vlade Federacije, kazao je u petak Konaković koji očekuje da će tu blokadu intervencijom spriječiti visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Očekujem da visoki predstavnik, sukladno svojim ovlastima, raspetlja ono što je zapetljao u izbornoj noći. Mislim da je to moralna i ljudska odgovornost, da odblokira najvažniji motor za ekonomiju BiH koji se zove vlada Federacije", kazao je Konaković.

Time je aludirao na činjenicu da je nametanje izmjena izbornih pravila za čime je posegnuo Schmidt pogodovalo HDZ-u, ali je istodobno korist imala i stranka SDA jer je dobila većinu bošnjačkih zastupnika u entitetskom Domu naroda pa tako i mehanizam za blokade.

Konaković tvrdi da SDA zajedno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića ne bira sredstva da ostane na vlasti pa je te dvije stranke optužio i da stoje iza brutalnih napada na društvenim mrežama na njegovu suprugu koja je dobila na desetke prijetećih poruka da će biti ubijena.

"To je organizirana i koordinirana aktivnost. Trajat će sve dok im ne prekinemo sve izvore financiranja, dok ih ne izbacimo iz javnih poduzeća iz kojih kradu i iz kojih financiraju takvu mrežu i dok se tužiteljstvo ne počne ozbiljno baviti ovom temom", kazao je Konaković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini