MADRID

Španjolski premijer Sanchez sljedećeg tjedna putuje u Kinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolski premijer Pedro Sanchez sljedećeg će tjedna službeno posjetiti Kinu na poziv kineskog predsjednika Xia Jinpinga kako bi se poradilo na pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini, potvrđeno je iz njegovog ureda.

Kina pokušava preuzeti ulogu posrednika u mirovnim pregovorima zbog čega je Xi ranije ovoga tjedna tri dana boravio u Moskvi gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kina se pokušava pozicionirati kao "neutralna" strana u sukobu te je prošloga mjeseca predstavila svoj mirovni plan od 12 točaka.

Član španjolske vlade Felix Bolanos put svog premijera u Kinu opravdao je riječima kako "Kina ima ključnu ulogu u mirovnim pregovorima".

Španjolska će u srpnju preuzeti predsjedavanje Vijećem Europske unije, a prije mjesec dana Sanchez je prilikom posjeta Kijevu izrazio "bezrezervnu potporu" ukraijinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom podržavši njegov mirovni plan.

Svoj put u Kinu Sanchez će iskoristiti i za jačanje gospodarskih veza pa će tako 30. ožujka sudjelovati na Boao Forumu zar Aziju u Hainanu, sastanku sličnom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, a zatim će se zaputiti u Peking na susret sa Xijem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater