MOSKVA

Rusija bi da Kinezi zamijene zapadne tvrtke, rekao Putin Xiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu.

Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu.

"Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit oba naroda", rekao je Putin Xiju dodajući da je Rusija "strateški" opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom.

Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu "praktičnu suradnju".

"Već se vide prvi plodovi naše suradnje koja se nastavlja razvijati", rekao je Xi Putinu, prema snimci na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.

Ruski Gazprom već doprema plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara iz 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.

No, izvoz u Kinu tek je manji dio u odnosu na rekordnih 177 milijardi prostornih metara plina isporučenih Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke Europi su se drastično smanjile, na 62 milijarde u 2022.

Putin je najavio da će Rusija isporučivati Kini najmanje 98 milijardi prostornih metara plina do 2030.

Ruski i kineski predsjednik trebali bi kasnije u utorak detaljno razgovarati o ukrajinskoj krizi, nakon što je Putin iznio Xiju neka "pojašnjenja" u prvoj rundi razgovora u ponedjeljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of