KABUL

Afganistan: Počela školska godina, tinejdžerice i dalje ne mogu u škole

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Školska godina u Afganistanu započela je u utorak, priopćilo je ministarstvo obrazovanja, dok je UN-ova agencija za djecu obnovila pozive da se tinejdžericama dopusti povratak u školske klupe.

Prije godinu dana, nakon što su dale naznake da će otvoriti škole za sve učenike, talibanske vlasti napravile su zaokret koji je ostavio u suzama mnoge djevojke koje su pohađale nastavu u srednjoj školi.

Ta je odluka izazvala globalnu osudu koja je omela nastojanja talibana da dobiju formalno međunarodno priznanje.

Osnovne škole za djevojčice ostale su otvorene, ali je većina srednjih škola zatvorena, a talibani su u prosincu zabranili studenticama pristup sveučilištu, što je izazvalo međunarodne kritike i prosvjede u nekim afganistanskim gradovima.

U pismu ministarstva obrazovanja kojim se ovaj tjedan potvrđuje službeni početak školske godine nakon zimskih praznika ne spominju se nikakve promjene u pristupu za djevojčice.

Čelnik UN-ove agencije za djecu u Afganistanu rekao je da vlasti moraju otvoriti škole za sve učenike kako bi mogli nastaviti socijalizaciju i izgradnju vještina, kao i stjecati nova znanja.

"Dok počinje nova školska godina u Afganistanu, veselimo se povratku u osnovne škole milijuna dječaka i djevojčica. Ipak, duboko smo razočarani što ne vidimo da se i adolescentice vraćaju u svoje učionice", napisao je u tvitu Fran Equiza, UNICEF-ov predstavnik u Afganistanu.

Mnoge afganistanske žene nastavile su pozivati na ponovno otvaranje škola. Upis u ženske vjerske škole - jedinu preostalu opciju - porastao je tijekom prošle godine.

U pokrajini Kunduz, jednoj od nekolicine sjevernih pokrajina u kojima su prošle godine neke srednje škole za djevojke ostale otvorene, vlasti su rekle da su za sada zatvorene.

"Ove godine škole su otvorene do šestog razreda za djevojčice, čekamo daljnje obavijesti o višim razredima", rekao je za Reuters Mohamed Ismail Abu Ahmad, šef odjela za obrazovanje u Kunduzu.

U glavnom gradu Kabulu izgledalo je u utorak da je otvaranje škola ograničeno, a poklopilo se s Nowruzom, perzijskom Novom godinom koja se slavi u Afganistanu i koja je prije bila državni praznik.

Talibanske vlasti rekle su prošle godine da neće priznati Nowruz kao državni praznik, iako nisu zabranili ljudima da slave privatno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum