BEOGRAD

Američki veleposlanik: Srbija se treba pridružiti sankcijama protiv Rusije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill izjavio je u srijedu navečer da se Srbija treba pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, ocijenivši kako je to u njezinom interesu jer se u tome razlikuju pogledi Beograda i Bruxellesa prema Moskvi.

"Zlu se treba suprotstaviti, a Europska unija to radi", rekao je Hill na Općoj skupštini Američke gospodarske komore u Srbiji.

Hill je, konstatirajući da građani Srbije imaju iskustva s međunarodnim sankcijama, naveo kako postoje razlike između EU-a i Srbije, a jedna je odbijanje Beograda da uvede sankcije Moskvi.
 
Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i pridruži se EU. Srbija ima pravo željeti se priključiti EU, napomenuo je Hill, dodavši kako  proces ulaska u Uniju "zahtijeva strpljenje".

Američki diplomat smatra kako moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Europe. Rješenje kosovskog problema vidi kao važno pitanje ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Podsjetio je kako ni poslije desetljeća od potpisivanja Briselskog sporazuma (u travnju 2013.) projekat formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu nije završen, dodao je kako postizanje dogovora ovisi o trudu, upornosti i kreativnosti Beograda i Prištine.

Za Beograd je formiranje ZSO ključna točka za nastavak i napredak dijaloga s Prištinom, dok kosovske vlasti tu asocijaciju vide tek nakon uzajamnog priznanja, ali ne kao monoetničku već sukladnu Ustavu Kosova.

Hill je u srijedu navečer pred gospodarstvenicima poručio i kako je interes stranih ulagača i Washingtona snažnija i stabilnija Srbija. Budućnost Srbije je članstvo u EU, to nema alternativu, naglasio je ameerički veleposlanik u Beogradu.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter