BEOGRAD

Američki veleposlanik zahtijeva "konstruktivnost" Srbije i Kosova u dijalogu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Veleposlanik SAD-a u Beogradu Christopher Hill zatražio je u utorak od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da nastavi s "konstruktivnim angažiranjem" u procesu dijaloga s Prištinom poručivši da SAD nastavlja podupirati Europsku uniju u traženju rješenja za situaciju na Kosovu.    

U ponedjeljak u Bruxellesu propao je pokušaj EU da posreduje u dogovoru dviju strana u sporu o registarskim tablicama, a Bruxelles je upozorio na "eskalaciju nasilja" ako se kosovski plan provede.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, koji je predsjedao razgovorima, okrivio je uglavnom Kosovo za odbacivanje prijedloga EU o tome kako riješiti spor oko automobilskih tablica izdanih u Srbiji.

Američki veleposlanik susreo se danas s Vučićem, nakon što je su State Department i njegov prištinski kolega ponovno od Prištine zatražili odgodu kažnjavanja Srba koji nisu preregistrirali svoja vozila, a kosovski premijer Albin Kurti pristao produljiti rok za 48 sati.

Hill je razgovor s Vučićem ocijenio kao "veoma dobar" rekavši da je tema bio briselski proces.

Posebice je naglasio da SAD i EU djeluju usuglašeno u vezi Kosova te je najavio nastavak potpore aktivnostima EU u pronalaženju rješenja.

Istaknuo je potporu SAD-a naporima EU kao i uvjerenost da je moguće naći rješenje kada proces vode osobe diplomatskog ranga poput Borrella i Lajčaka, ali je ustvrdio da je Uniji 48 sati kratak rok za napredak u potrazi za rješenjem.

On je naglasio kako će biti potrebno da se obje strane, Srbija i Kosovo, angažiraju u tom procesu uz "konstruktivan pristup".

Europska unija je, po njegovoj ocjeni, uradila "sjajan posao", ali naglašava kako se "ne smije dopustiti da jedan hitan problem, poput registarskih tablica, stane na put važnim pitanjima, kao što je sveobuhvatan pristup u rješavanju nepremostivih razlika".

Hill je podsjetio da je Unija je jasno stavila do znanja da im je potrebno više od 48 sati za pronalaženje rješenja.

Jučerašnji sastanak u Bruxellesu Hill ne vidi kao "neuspjeh dogovora", već kao razlog za dodatne razgovore i povratak konstruktivnom dijalogu. Da bi se to dogodilo treba biti fleksibilan i angažiran o temama koje nude europski pregovarači, poručio je Hill. 

Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova, čiju neovisnost Beograd ne priznaje i ne pristaje to učiniti, dok međunarodna zajednica forsirajući dijalog dviju strana nastoji ishoditi obostrano prihvatljiv "pravno obvezujući sporazum", a Kosovo očekuje da to bude uzajamno priznanje. 

Stotine policajaca, sudaca, tužitelja i drugih državnih službenika iz reda srpske manjine dali su otkaz ranije ovog mjeseca. Priština je odlučila da lokalni Srbi konačno moraju zamijeniti automobilske tablice koje izdaju općinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, državnim kosovskim tablicama.

Kosovski premijer Albin Kurti izvijestio je o odgodi objavom na svom Twitteru u ranim jutarnjim satima u utorak.

Priština je, nakon poziva američkih zvaničnika, odgodila na 48 sati izricanje kazni vlasnicima vozila sa registarskim tablicama izdanim u Srbiji, dok Beograd šalje poruke da će poštovati zahtjeve EU da više ne izdaje i ne obnavlja registarske tablice s oznakama kosovskih gradova. 
 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter