ZAGREB

Veleposlanik u Turskoj: Pronađena hrvatska državljanka, nije ozlijeđena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pronađena je hrvatska državljanka koja se smatrala nestalom nakon razornog potresa u Turskoj, rekao je u utorak Hini hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović. 

"Intervenirali smo dosta čvrsto prema samoj lokalnoj upravi da se oni moraju dodatno potruditi da je pronađu i evo imam informaciju da je pronađena, da je dobro, da je zdrava i da je na putu prema svojoj obitelji", rekao je veleposlanik. 

Hrvatica već dulje vrijeme s obitelji živi u Antakyi na samom jugu Turske. Njezin suprug pokušavao je saznati informacije o njoj dok je istovremeno pomagao i nastavlja pomagati u pronalasku i oslobađanju zarobljenih u ruševinama. 

"Čuo sam da se javila i u Hrvatsku. Sad je i njezina majka mirna, svi su sada mirni. Doista je bila neugodna situacija danas poslijepodne jer smo bili jako zabrinuti što nikako nismo mogli dobiti nikakvu informaciju u vezi nje", dodao je Cvitanović. 

Dvije hrvatske državljanke ozlijeđene su u potresu koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodio jug Turske. 

"Jedna je još u bolnici, ali izvan životne opasnosti, a druga je još jučer poslijepodne puštena iz bolnice", rekao je veleposlanik. 

Pomoć šalje 47 zemalja 

Na potresom pogođenom području proglašeno je izvanredno stanje. "Ceste se jedna za drugom zatvaraju. Lokalne vlasti su rekle da će u sljedeća 24 sata potpuno zatvoriti pristupne ceste kako bi otvorili mogućnost specijalnim vozilima za pomoć unesrećenima da bez problema putuju", rekao je Cvitanović. 

Turskoj je pomoć obećalo i najavilo čak 47 zemalja, ističe veleposlanik. 

Hrvatski tim od 40 ljudi specijaliziranih za urbano traganje i spašavanje iz ruševina te 10 potražnih pasa putuje prema unesrećenima. Veleposlanstvo timu pomaže da bez poteškoća stigne do odredišta pošto je povećana kontrola na cestama, rekao je veleposlanik. 

Stižu i dva velika španjolska broda. "Ne samo da imaju ljude koji će ići na teren nego imaju i mogućnost prihvata ranjenih", dodao je. 

Više od 4500 mrtvih samo u Turskoj

Potres je za sobom ostavio razorne posljedice - usmrtio je tisuće i nanio veliku materijalnu štetu. 

Veleposlanik je naglasio da je prema novim informacijama u Turskoj poginulo više od 4500 ljudi, da je ozlijeđeno više od 26.000 ljudi, 5775 kuća srušeno, a 11.000 kuća neupotrebljivo. 

"Turska je počela razmještati ozlijeđene građane i one koji su izgubili krov nad glavom prema drugim gradovima - Bodrumu, Istanbulu, Ankari, Antalyi" , rekao je Cvitanović. 

U potrazi nestalih i ozlijeđenih sudjeluje više od 13.000 ljudi, a čak 5000 zdravstvenih radnika putuje prema jugu zemlje u pomoć, otkrio je hrvatski veleposlanik. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum