ŽENEVA

IFRC: Svijet je "opasno nespreman" za buduće pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svijet je "opasno nespreman" za buduće pandemije, upozorila je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u izvješću u ponedjeljak koje poziva zemlje da ažuriraju svoje planove pripravnosti do kraja godine.

U izvješću o svjetskim katastrofama za 2022., IFRC je upozorio da su "sve zemlje i dalje opasno nespremne za buduće epidemije" unatoč tome što je covid-19 ubio više ljudi nego bilo koji potres, suša ili uragan u povijesti.

"Iduća pandemija mogla bi biti iza ugla. Ako iskustvo s covidom-19 neće ubrzati naše korake prema pripravnosti, što hoće?", rekao je Jagan Chapagain, glavni tajnik IFRC-a, najveće svjetske mreže za odgovor na katastrofe.

"Neće biti izgovora za nastavak nespremnosti nakon užasne tri godine", dodao je. 

Zemlje bi trebale preispitati svoje zakonodavstvo kako bi osigurale usklađenost s planovima pripravnosti za pandemiju do kraja 2023. i usvojiti novi ugovor i revidirane međunarodne zdravstvene propise do 2024. godine kako bi se više ulagalo u spremnost lokalnih zajednica, navodi se u izvješću. 

Preporuka je da zemlje povećaju izdvajanja za domaće zdravstvo za jedan posto bruto domaćeg proizvoda i da se na globalno financiranje zdravstva izdvaja najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Chapagain opisao "dobrim ulaganjem".

"Važno je imati političke volje da se tome posvetimo. Ako je ima, moguće je", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater