DUBAI

Muzej u UAE-u izložio svitak Tore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Privatni muzej u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavio je u subotu svitak Tore koji je preživio holokaust, što predstavlja najnoviji znak onoga što Izrael i njegovi novi arapski saveznici opisuju kao novi pristup razumijevanju židovske povijesti na Bliskom istoku.

Ahmed Obaid Al Mansoori, osnivač muzeja Crossroads of Civilizations u povijesnoj četvrti Dubaija, rekao je da će izložba, otkrivena za Međunarodni dan sjećanja na holokaust, pomoći u borbi protiv "velikog poricanja" holokausta u regiji.

"Za nas je mir potpuni mir", rekao je Al Mansoori. "Mnogi ljudi zaboravili su da su Židovi dio regije. Dakle, ovdje pokušavamo prikazati...dobre dane između Židova i Arapa u prošlosti."

Memorial Scrolls Trust, koji čuva više od 1000 čeških svitaka sačuvanih od holokausta i kasnije poslanih u London, trajno je posudio svitak muzeju. 

"Živio sam u arapskom svijetu kao mladić, a termin holokaust ne postoji... Dakle, ovo je veliki korak", rekao je Edwin Shuker, iračko-židovski biznismen i potpredsjednik Odbora zastupnika britanskih Židova, koji su omogućili posudbu. 

Izrael nastoji promicati razumijevanje judaizma među svojim novim saveznicima u ove dvije godine otkako su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a zatim Maroko i Sudan, uspostavili veze s Izraelom uz američko posredništvo unutar dogovora koji je poznat kao Abrahamov sporazum.

Povijest o ubojstvu šest milijuna Židova malo se poučava u arapskom svijetu u kojemu neki političari kažu da je pogrešno korištena da bi se opravdalo stvaranje Izraela 1948. na štetu palestinskih Arapa.

Nakon uspostave Izraela velike židovske zajednice, koje su postojale stoljećima diljem Bliskog istoka, uglavnom su nestale, a stotine tisuća Židova emigriralo je iz arapskih zemalja u novu državu.

Veleposlanstvo UAE-a u Washingtonu objavilo je na Twitteru ranije u siječnju da će UAE uključiti obrazovanje o holokaustu u škole i tako postati prva zemlja u regiji koja se na to odlučila. 

"Važno je zapamtiti što se dogodilo. Važno je osigurati da se to nikada više ne ponovi. I važno je stati ovdje zajedno, svi mi, Izraelci, Emiraćani i drugi kako bismo rekli: Ne više", rekao je izraelski veleposlanik u UAE-u Amir Hayek za Reuters na marginama događanja u muzeju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of