MOSKVA

Ruski ratni brod s hipersoničnim projektilima u vježbama s Kinom i Južnom Afrikom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim oružjem nove generacije sudjelovat će u zajedničkim vježbama s mornaricama Kine i Južne Afrike, objavila je ruska državna agencija TASS u ponedjeljak.

To je prvo službeno spominjanje sudjelovanja fregate "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov" koja je naoružana projektilima Cirkon.

Projektili lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka, s dosegom više od 1000 kilometara, rekla je Rusija. 

"'Admiral Gorškov' ... ići će na mjesto logističke potpore u sirijski Tartus i sudjelovat će u zajedničkim mornaričkim vježbama s mornaricama Kine i Južne Afrike", objavila je agencija navodeći neidentificirani obrambeni izvor.

U četvrtak su Južnoafričke nacionalne obrambene snage rekle da je svrha vježbi "ojačati već razvijene odnose između Južne Afrike, Rusije i Kine". 

Vježbe će se održavati od 17. do 27. veljače pored lučkoga grada Durbana i Richards Baya.

To su druge vježbe triju zemalja u Južnoj Africi, nakon onih 2019., dodale su obrambene snage u priopćenju. 

"Gorškov" je ovaj mjesec održao vježbe u Norveškom moru, nakon što je predsjednik Vladimir Putin fregatu poslao u Atlantski ocean kao signal zapadu da se Rusija neće odustati od ukrajinskog rata.

Rusija to oružje vidi kao način da probije sve sofisticiraniju američku proturaketnu obranu za koju je Putin upozorio da bi jednog dana mogla oboriti njezine nuklearne projektile.

Kina, Rusija i Sjedinjene Države utrkuju se u razvoju hipersoničnog oružja, koje se smatra načinom stjecanja prednosti nad svakim protivnikom zbog njegove brzine, pet puta veće od zvuka i zbog toga što ga je teže otkriti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of