MOSKVA

Putin pozdravio uspješno testiranje hipersoničnih projektila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je izvijestio o uspješnom testiranju hipersoničnih projektila Cirkon za koje Moskva tvrdi da spada u vrstu "nevidljivog" oružja.

"Noćas, u cik zore, ispaljena je salva nadzvučnih projektila sustava Cirkon", rekao je Putin, istaknuvši da je operacija "uspješno" izvedena. To, rekao je Putin, veliki događaj za zemlju i predstavlja važnu fazu jačanja sigurnosti Rusije i njezinih obrambenih kapaciteta.

Ruski mediji javljaju da je ovo prvi puta da je ispaljena cijela salva projektila Cirkon.

Cirkon je prvi puta ispaljen u listopadu 2020. Nakon toga je u više navrata ispaljen na ruskom dijelu Arktika, s fregate Admiral Gorškov i s podmornice koja je izronila na površinu.

Zadnji puta je to hipersonično oružje testirano 16. prosinca.

Neki zapadni stručnjaci propituju koliko je stvarno napredna nova generacija ruskog oružja, no priznaju da je te hipersonične projektile teško pratiti i presresti zbog njihove kombinacija brzine, mogućnosti manevriranja i visine.

Cirkon ima maksimalni domet od oko 1000 km i trebao bi biti sastavni dio opreme brodova i podmornica ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu do 27 Macha te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u prosincu 2019.

Rusija također radi na razvoju oružja koje bi bilo upotrebljivo u svemiru.

Nedavno je priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu svemirskog otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum