SANTA CRUZ

Bolivija: Prosvjedi protiv uhićenja guvernera Santa Cruza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uhićenje guvernera departmana Santa Cruza, Luisa Fernanda Camacha, istaknutog predstavnika oporbe bolivijskoj vladi, u srijedu potaknulo je sukob prosvjednika i policije u istoimenom gradu.

Camacho je uhićen u gradu Santa Cruzu po nalogu javnog tužitelja koji ga optužuje za "terorizam" i za "državni udar" protiv bivšeg ljevičarskog predsjednika Eva Moralesa u studenom 2019., navodi ministarstvo pravosuđa.

Nakon informacije o uhićenju prosvjednici su blokirali nekoliko četvrti bolivijskog grada s najvećim brojem stanovnika, bacajući na policiju kamenje i komade drva.

Izbili su sukobi s policijom, ali zasad nema dojave o ozlijeđenima.

Prosvjednici su pritom zapalili ured mjesnog javnog tužitelja i zaposjeli dvije zračne luke u Santa Cruzu, nastojeći spriječiti premještaj guvernera u glavni grad La Paz.

Glavni direktor nacionalne aviokompanije i zračnih luka Elmer Pozo rekao je da su letovi prekinuti.

Camacho je više puta nijekao da je planirao državni udar i radije govori o narodnoj pobuni protiv Eva Moralesa (2006.-2019.) kojeg optužuje za prijevaru na predsjedničkim izborima 2019. kako bi ostao na vlasti.

Protiv Luisa Fernanda Camacha vodi se nekoliko istraga, napose zbog uloge u Moralesovu odlasku i poticanja prosvjeda između listopada i studenog.

Tada je tražio da vlada ranije provede popis stanovništva u njegovu departmanu predviđen u 2024. kako bi dobio veću financijsku potporu iz proračuna.

"Trenutačno ne znamo gdje je guverner i držimo da je vlada predsjednika Luisa Arcea odgovorna za guvernerovu fizičku sigurnost i za život", reagirao je Camachov ured u priopćenju, osudivši "potpuno nezakonitu policijsku operaciju".

Luis Fernando Camacho je jedan od glavnih predstavnika bolivijske desnice i vođa druge oporbene snage u parlamentu Creemosa, iza stranke Građanske zajednice (CC) bivšeg predsjednika s centra Carlosa Mese.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of