PHOENIX

Biden u Arizoni pozdravio ulaganje TSMC-a u tvornicu čipova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tajvanski proizvođač čipova TSMC u utorak je rekao da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u svoju novu tvornicu u Arizoni na 40 milijardi dolara, što spada među najveća strana ulaganja u povijesti SAD-a, prigodom posjeta predsjednika Joea Bidena koji je pozdravio projekt.

Proširena investicija velika je Bidenova pobjeda nakon što su problemi s opskrbnim lancem poremetili američko gospodarstvo na početku njegova predsjedničkog mandata.

"Američka proizvodnja se vratila, ljudi", rekao je Biden u govoru na gradilištu nove tvornice na kojoj je istaknuta američka zastava i veliki transparent s natpisom "Budućnost proizvedena u Americi, Phoenix, AZ".

Bidenovo nedavno putovanje u Aziju uvjerilo ga je da će Sjedinjene Države biti u boljoj poziciji da vode svjetsko gospodarstvo u godinama koje dolaze "ako zadržimo fokus", rekao je.

Mark Liu, predsjednik Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, poznatog kao TSMC, procijenio je da će godišnji prihod biti 10 milijardi dolara kada se otvore dvije planirane tvornice za proizvodnju čipova.

TSMC stvara nove korijene u Americi

Apple Inc, Nvidia Corp i Advanced Micro Devices Inc, svi glavni kupci TSMC-a, rekli su da očekuju da će se njihovi čipovi proizvoditi u novim pogonima.

"Surađujemo s TSMC-om na proizvodnji čipova koji pomažu pokretati naše proizvode diljem svijeta. Radujemo se proširenju ovog rada u godinama koje dolaze jer TSMC stvara nove i dublje korijene u Americi", rekao je glavni izvršni direktor Applea Tim Cook u govoru.

Bidenu su se na ceremoniji pridružili i osnivač TSMC-a Morris Chang, CEO proizvođača čipova Micron Technology Inc Sanjay Mehrotra i CEO Nvidia Jensen Huang.

Tvornica, koja bi trebala biti operativna 2024. godine, proizvodit će napredniji čip od prvobitno najavljenog.

TSMC, najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, vodeći je dobavljač velikih američkih proizvođača hardvera. Njegovo financiranje od 40 milijardi dolara za dva objekta najveće je ulaganje tvrtke izvan Tajvana.

"Dovođenje TSMC-ovog ulaganja u Sjedinjene Države majstorski je potez i razvoj koji mijenja pravila igre za industriju", rekao je Huang iz Nvidije u primjedbama pripremljenim za događaj u utorak.

Proširena investicija TSMC-a u Arizoni posljednja je u nizu velikih investicija koje su najavili proizvođači čipova otkako je ovog ljeta usvojen Zakon o čipovima i znanosti. 

TSMC je rekao da će u blizini izgraditi drugo postrojenje za proizvodnju takozvanih "3 nanometarskih" čipova do 2026., trenutno najnaprednijih u proizvodnji.

Prekretnica u vraćanju proizvodnje poluvodiča u SAD

Liu iz TSMC-a rekao je da se očekuje da će njegove tvornice u Phoenixu otvoriti 13.000 visokotehnoloških radnih mjesta, uključujući 4.500 pod TSMC-om, a ostatak će popuniti dobavljači.

Biden je nastojao potaknuti proizvodnju poluvodiča nakon što je pandemija uzrokovala probleme u opskrbnom lancu koji su izazvali nestašicu čipova za vozila i mnoge druge artikle.

Proizvodnja poluvodiča u SAD-u čini samo 12% ukupne svjetske proizvodnje, što je pad u odnosu na 37% prije dva desetljeća, navodi se u prošlogodišnjem izvješću Bijele kuće o problemima opskrbnog lanca.

Dominantan položaj Tajvana kao proizvođača čipova koji se koriste u tehnologiji od mobitela i automobila do borbenih zrakoplova izazvao je zabrinutost zbog pretjeranog oslanjanja na otok, posebno dok Kina pojačava vojni pritisak.

Kina tvrdi da je Tajvan njezin teritorij, ali demokratski izabrana vlada u Taipeiju odbacuje tvrdnje Pekinga.

Zakon o čipovima i znanosti vrijedan 52,7 milijardi dolara, koji je Biden potpisao u kolovozu, usmjeren je na sprječavanje ponovnog izbijanja problema u opskrbnom lancu.

Bidenovo putovanje u Arizonu označava "značajnu prekretnicu koju TSMC postiže u vraćanju najnaprednije proizvodnje poluvodiča u SAD", rekao je Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater