TAIPEI

Tajvanski TSMC razmatra otvaranje novih tvornica čipova u Njemačkoj i Japanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najveći svjetski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) priopćio je u ponedjeljak da razmatra mogućnost otvaranja novih postrojenja u Njemačkoj i Japanu, no da je rasprava o tome "u vrlo ranoj početnoj fazi".

Predsjednik TSMC-a Mark Liu na sastanku dioničara rekao je da izgradnja novih tvornica u inozemstvu ovisi o potražnji, izvijestila je tajvanska novinska agencija.

Liu je rekao da TSMC razgovara s vodećim njemačkim klijentima kako bi utvrdio hoće li imati koristi od uspostavljanja prve europske tvornice za proizvodnju čipova u Njemačkoj.

"Rasprava je još u početnoj fazi", rekao je Liu.

Izgradnja proizvodnih linija u Japanu također ovisi o potražnji i troškovima, rekao je.

TSMC je prošle godine najavio osnivanje tvornice u američkoj saveznoj državi Arizoni. Liu je rekao da je oko 70 posto klijenata tvrtke u SAD-u.

Tijekom aktualne globalne nestašice čipova izazvane pandemijom covida-19, i druge su zemlje kontaktirale TSMC kako bi uspostavile kopnene proizvodne linije radi sigurnosti opskrbe.

Zbog nastale globalne nestašice čipova kriza se osjetila u cijelom opskrbnom lancu, gdje su prvi na udaru bili proizvođači automobila, a potom se prelila i na druge sektore, poput potrošačke elektronike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater