WASHINGTON

Washington i Canberra pozvali Japan da rasporedi snage u Australiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjedinjene Države i Australija pozvale su u utorak japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji po načelu rotacije, obvezujući se na jedinstvo naspram kineskih vojnih planova.

"Doista je važno da to ostvarimo kako bismo uspostavili ravnotežu u našoj regiji, pozivajući na sudjelovanje druge zemlje u regiji i jedva čekamo buduće razgovore s Japanom", rekao je novinarima australski ministar obrane Richard Marles.

"Potkraj tjedna putujemo u Japan, pozvat ćemo ga na veće sudjelovanje u vježbama s Australijom i s SAD-om", dodao je Marles na tiskovnoj konferenciji koju su održali australski i američki ministar obrane i vanjskih poslova, nakon razgovora u Washingtonu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin dodao je da saveznici žele da Japan sudjeluje u zajedničkim operacijama s Australijom, gdje SAD od 2012. u Darwinu (sjever) drži oko 2.000 marinaca koji se smjenjuju svakih šest mjeseci.

Australski ministri obrane i vanjskih poslova rekli su uz to novinarima da su se u Washingtonu dogovorili o jačanju vojne suradnje s SAD-om.

Čelnik Pentagona dodao je da su se SAD i Australija dogovorili o povećanoj rotaciji bombardera, lovaca i vojnika US Armyja i Navyja.

"Odlučili smo unaprijediti trilateralnu suradnju u obrani i pozvati Japan da se pridruži našim inicijativama na obrambenom polju u Australiji", rekao je.

Japan od nedavno želi povećati suradnju s Australijom, ali vojna suradnja je osjetljiva tema zbog službenog pacifizma Tokija nakon Drugog svjetskog rata.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini