u pozadini nogometnog prvenstva

Pustinjska kraljevina poznata je po kršenju ljudskih prava, a FIFA po gramzivosti za novcem

Organizacija Human Rights Watch čak je izradila i vodič "Katar: FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. – Vodič o ljudskim pravima za novinare", koji sažima zabrinutost u vezi s pripremama Katara za i domaćinstvom FIFA Svjetskog prvenstva 2022. te ocrtava šire probleme sa zaštitom ljudskih prava u zemlji. U njemu se opisuje FIFA-ina politika ljudskih prava i kako globalno nogometno upravno tijelo može učinkovitije riješiti ozbiljna kršenja u Kataru i ublažiti štetu

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Katar je svojim bogatstvom kupio svjetsku nogometnu elitu - šeik Tamim bin Hamad Al Thani i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino (EPA)

Katar je svojim bogatstvom kupio svjetsku nogometnu elitu - šeik Tamim bin Hamad Al Thani i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino (EPA)


Sjaj katarskog svjetskog nogometnog prvenstva na kojem se vidi da se nije štedjelo na stvaranju bogate atmosfere uvelike je potamnjen i posramljen posljednjim izviješćima dvaju vodećih organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty Internationala i Human Rights Watcha. O tome kako su katarski stadioni izgrađeni na robovskom radu djelatnika iz afričkih i azijskih zemalja, o ukidanju rodnih i LGBT prava i drugim kršenjima ljudskih prava u pustinjskoj kraljevini pišu naveliko i veliki svjetski mediji, pa se čak i nogometne vrste koje tamo nastupaju pozivaju za licemjerstvo, zajedno s FIFA-om čija se zarada procjenjuje na šest milijardi dolara.

Otkako je FIFA dodijelila turnir Kataru 2010. godine užasna situacija za radnike migrante u toj zemlji postala je sve raširenija. Migranti i domaći radnici suočavaju s nizom zlostavljanja, uključujući krađu plaća, prisilni rad i izrabljivanje, navodi Amnesty International uz primjedbu da katarske vlasti guše slobodu izražavanja, slobodu tiska i slobodu udruživanja, održavaju nepoštena suđenja dok se žene suočavaju s diskriminacijom u zakonu i svakodnevnom životu. Katarski zakoni diskriminiraju LGBT osobe, a to je i primjer koji pokazuje poniznost najjačih svjetskih nogometnih zemalja na prvenstvu u jednoj nedemokratskoj zemlji.

Konkretno, poznato je da je njemačka reprezentacija najprije odlučila, a zatim povukla odluku da njezini reprezentativci ne nose trake oko ruke u duginim bojama. Tradicije demokracije nestale su iz svijeta sporta okupanog u velikom novcu; sjetimo se samo američke reprezentacije koja na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine nije spustila zastavu pred Adolfom Hitlerom.

Amnesty International je dokumentirao slučajeve katarskih državljana koji su samovoljno pritvoreni nakon što su kritizirali vladu i osuđeni nakon nepoštenih suđenja na temelju priznanja dobivenih prisilom. Primjerice, Malcolm Bidali, kenijski zaštitar, bloger i aktivist za prava migranata, prisilno je nestao i držan u samici mjesec dana zbog isticanja muke radnika migranata.

Katar ima malo neovisnih ili kritičnih medija. Vlasti u zemlji ograničavaju slobodu tiska nametanjem ograničenja televizijskim kućama, uključujući zabranu snimanja na određenim lokacijama kao što su vladine zgrade, bolnice, sveučilišta, mjesta za smještaj radnika migranata i privatni domovi.

Radnicima migrantima i dalje je zabranjeno osnivanje ili pristupanje sindikatima. Umjesto toga, dopušteno im je formirati zajedničke odbore, inicijativu koju vode poslodavci kako bi se omogućilo predstavljanje radnika. Građani i radnici migranti podjednako se suočavaju s posljedicama za mirno okupljanje. U kolovozu 2022. državna su tijela uhitila i deportirala stotine radnika migranata nakon prosvjeda na ulicama Dohe nakon što im njihova tvrtka više puta nije isplatila plaće.

Tijekom posljednjeg desetljeća Amnesty International je dokumentirao slučajeve nepoštenih suđenja u kojima tvrdnje optuženika o mučenju i zlostavljanju nikada nisu istražene, a kazne su izricane na temelju iznuđenih "priznanja".

EPA(Foto EPA

Žene se još uvijek susrežu s diskriminacijom u zakonu i životu u Kataru. Prema sustavu skrbništva, žene zahtijevaju dopuštenje svog muškog skrbnika, obično muža, oca, brata, djeda ili ujaka, da se udaju, studiraju u inozemstvu uz državne stipendije, rade na mnogim državnim poslovima, putuju u inozemstvo ako su mlađe od 25 godina i za pristup reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi. Obiteljski zakon diskriminira žene, koje se susreću s većim poteškoćama pri traženju razvoda, te u većoj ekonomskoj nepovoljnosti ako to učine te su neadekvatno zaštićene od obiteljskog i seksualnog nasilja.

Što se tiče LGBT osoba, valja znati da članak 296. Kaznenog zakona kriminalizira niz dobrovoljnih seksualnih odnosa između istospolnih osoba, uključujući potencijalne zatvorske kazne za svakoga tko "navede ili navede ili iskušava muškarca, na bilo koji način, da počini čin sodomije ili razvrata". Slično, članak 296. stavak 4. inkriminira svakoga tko "navede ili navede mušku ili žensku osobu, na bilo koji način, da počine djela suprotna moralu ili koja su protuzakonita".

U listopadu 2022. godine, tvrdi Amnesty International, organizacije za ljudska prava dokumentirale su slučajeve u kojima su snage sigurnosti uhitile LGBT osobe na javnim mjestima — isključivo na temelju njihova rodnog izražavanja — i pretraživale im telefone. Također su rekli da je za zatvorenice transrodne žene obavezno prisustvovati seansama konverzijske terapije kao uvjet za njihovo oslobađanje.

Katarski radnici u velikom broju suočavaju se s kašnjenjem ili neisplatom plaća, uskraćivanje dana odmora, nesigurnim radnim uvjetima, dok smrti tisuća radnika ostaju neistražene. Prisilni rad i drugi oblici zlostavljanja, navode agencije za ljudska prava, nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom. Plaćanje iznuđivačkih naknada za novačenje kako bi se osigurala radna mjesta i dalje je široko rasprostranjeno, a iznosi se kreću između 1.000 i 3.000 američkih dolara. Mnogim su radnicima potrebni mjeseci ili čak godine da vrate dug.

Organizacija Human Rights Watch čak je izradila i vodič "Katar: FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. – Vodič o ljudskim pravima za novinare", koji sažima zabrinutost u vezi s pripremama Katara za i domaćinstvom FIFA Svjetskog prvenstva 2022. te ocrtava šire probleme sa zaštitom ljudskih prava u zemlji. U njemu se opisuje FIFA-ina politika ljudskih prava i kako globalno nogometno upravno tijelo može učinkovitije riješiti ozbiljna kršenja u Kataru i ublažiti štetu.

"Svjetsko prvenstvo privlači ogromnu pažnju međunarodnih medija i navijača, ali tamna strana turnira zasjenjuje nogomet", tvrdi Minky Worden, direktor globalnih inicijativa pri Human Rights Watchu. "Nasljeđe Svjetskog prvenstva 2022. ovisit će o tome hoće li Katar s FIFA-om ispraviti smrti i druga zlostavljanja radnika migranata koji su izgradili turnir, hoće li provesti nedavne reforme rada i zaštititi ljudska prava za sve u Kataru, ne samo za gostujuće navijače i nogometaše".

FIFA je Kataru dodijelila prvenstvo 2010. godine bez detaljne analize ljudskih prava i bez postavljenih uvjeta o zaštiti radnika migranata koji bi bili potrebni za izgradnju goleme infrastrukture. FIFA također nije ispitala pitanja ljudskih prava novinara ili sustavnu diskriminaciju s kojom se žene, LGBT osobe i drugi suočavaju u Kataru. Godine 2017. FIFA je usvojila Politiku ljudskih prava, obvezujući se da će poduzeti "mjere za promicanje zaštite ljudskih prava", zaključivši: "FIFA će poduzeti odgovarajuće mjere za njihovu zaštitu, uključujući korištenje svog utjecaja kod relevantnih vlasti."

Human Rights Watch smatra da FIFA nije uspjela nametnuti katarskoj vlasti poštovanje ljudskih i radničkih prava, nego je postala samozadovoljni pokretač široko rasprostranjenog zlostavljanja koje su radnici trpjeli, uključujući nezakonite naknade za zapošljavanje, krađu plaća, ozljede i smrti. Prema mišljenju te organizacije, FIFA ima odgovornost identificirati i ispraviti ove zloupotrebe u skladu s Vodećim načelima Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima. Njih je FIFA usvojila u svoj Statut 2016. godine.

U svibnju su Human Rights Watch i druge organizacije za ljudska prava, sindikati i navijačke skupine pritisnule FIFA-u i katarske vlasti u zajedničkom otvorenom pismu i kampanji da osiguraju lijek za zlostavljanja koja su radnici doživjeli, uključujući financijsku naknadu za krađu plaće ili ozljede, i obiteljima preminulih. Human Rights Watch posebno je zatražio zaštitu prava žena koje nemaju pravo pristupa određenim medicinskim uslugama ako nemaju vjenčani list.

U listopadu je Human Rights Watch objavio nalaze istraživanja prema kojima su snage Odjela za preventivnu sigurnost Katara, pod Ministarstvom unutarnjih poslova, samovoljno uhitile šest katarskih LGBT osoba i podvrgnule ih zlostavljanju, uključujući teška premlaćivanja i seksualno uznemiravanje, u pritvoru. Kao uvjet za njihovo oslobađanje, snage sigurnosti naložile su zatvorenicima transrodnih žena da prisustvuju seansama konverzijske terapije u centru za bihevioralno zdravlje koji sponzorira vlada. Intervjuirane LGBT osobe rekle su da se njihovo maltretiranje dogodilo tek u rujnu, iako je vlada bila pod intenzivnim nadzorom uoči Svjetskog nogometnog prvenstva zbog postupanja prema LGBT osobama. U studenom je veleposlanik FIFA-inog Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. opisao homoseksualnost kao "štetu u umu" u televizijskom intervjuu.

Očito, Katar je – unatoč katranskom crnilu kojom su obojena ljudska, ženska i radnička prava u toj državi – svojim bogatstvom stečenim na vađenju nafte kupio svjetsku nogometnu elitu koja je, za dobar honorar, doslovno spremna igrati na leševima radnika koji su izgradili stadione u pustinji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom