PEKING

Preminuo bivši kineski predsjednik Jiang Zemin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin, koji je vodio zemlju u turbulentnom razdoblju od 1989. do 2002., preminuo je u srijedu u 96. godini života, izvijestila je novinska agencija Nova Kina.  

Jiang Zemin je došao na vlast nakon krvavog gušenja prosvjeda u Kini 1989. godine na trgu Tiananmen u Pekingu, no istovremeno je pridonio transformaciji najmnogoljudnije zemlje u svjetsku velesilu.

"Jiang Zemin je preminuo od leukemije i otkazivanja organa u srijedu u Šangaju, u 96. godini života", javila je Nova Kina.

Kada 1989. je službeno imenovan nasljednikon Deng Xiaopinga, Kina je bila na samom početku modernizacije svog gospodarstva.

Kada je napustio predsjedničku dužnost 2003., Kina je postala članica Svjetske trgovinske organzacije (WTO) i i pobijedila u kandidaturi za Olimpijske igre u Pekingu 2008. te bila na putu da postane prava velesila.

I nakon službenog umirovljenja, bivši gradonačelnik i šef Komunističke partije u Šangaju, Jiang Zemin je s uskim krugom bliskih suradnika utjecao na politički život Kine.

Iz sebe je ostavio suprugu Wang Yeping i dvije kćeri.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater