BARCELONA

Unija za Mediteran: RH bitni turizam, okoliš i prehrambena autonomija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska zagovara zelenu i digitalnu tranziciju Mediterana te održiv turizam, rekla je veleposlanica u Španjolskoj u četvrtak na 7. Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni kojim je dominiralo pitanje kako prevladati rastući gospodarski i socijalni jaz između sredozemnog sjevera i juga.

Sudionici foruma raspravljali su o potrebi jačanja integracije, komunikacija, prometa i ulaganja uz obale Sredozemnog mora gdje živi više od 500 milijuna stanovnika.

Predstavnici 43 zemlje, među kojima je bilo rekordnih 17 ministara vanjskih poslova, razgovarali su i o posljedicama rasta cijena hrane i energenata te teškim socijalnim uvjetima.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman (64) otkazao je dolazak u posljednji tren zbog zdravstvenih razloga, rečeno je Hini, pa je šefica hrvatskog izaslanstva bila Nives Malenica, veleposlanica u Madridu.

Hrvatska se u svom izlaganju zauzela za “zelenu i digitalnu tranziciju regije” te je također istaknula važnost jačanja strateške autonomije u energetskom i prehrambenom sektoru.

“Hrvatska je spremna dijeliti ideje i znanje u upravljanju turizmom. S naglaskom na razvoj potencijala održivog i odgovornog turizma šire regije, kroz inovativne i kvalitetne turističke proizvode i usluge”, rekla je Malenica, nekadašnja hrvatska koordinatorica za pitanja Mediterana u kabinetu ministra. Od srpnja 2008. do siječnja 2014. bila je visoka dužnosnica Unije za Mediteran.

U Barceloni je najavila održavanje 3. ministarskog sastanka za urbani razvoj početkom svibnja 2023. u Hrvatskoj.

“Hrvatska će i dalje aktivno sudjelovati u nizu područja od našeg zajedničkog interesa, posebice onih vezanih uz zaštitu mora, sigurnost pomorskog prometa te održivih rješenja u turizmu i energetici”, poručila je veleposlanica Malenica.

Na sastanku je u članstvo Unije za Mediteran primljena Sjeverna Makedonija.

Unija za Mediteran, osnovana 2008. godine sa sjedištem u Barceloni, promiče suradnju između sjevernog i južnog Mediterana u područjima poput zaštite okoliša, klimatskih promjena, obrazovanja i istraživanja, zapošljavanja mladih i žena te pristupa vodi.

Hrvatska neophodan partner 

“Hrvatska je izuzetno proaktivna i dinamična. Razumije da joj je važno biti lider u podregiji ‘Balkana’ kako bi mogla biti važan faktor u poticanju boljih odnosa s južnim Mediteranom”, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

“Hrvatska je stoga neophodan partner Unije za Mediteran”, dodao je taj egipatski diplomat u razgovoru za Hinu.

Ministar Grlić Radman posjetio je 2021. godine Egipat, Alžir i Izrael.

“Ja sam bio sam u Hrvatskoj najmanje tri puta dosad. Impresioniran sam napretkom kada je riječ o pitanjima Mediterana”, rekao je Kemal napomenuvši da je sudjelovao na političkom Dubrovnik Forumu.

“To je jedan od najvažnijih događaja na ‘Balkanu’, koji se održava svake godine, i gdje je Hrvatska centar rasprave o budućnosti te regije, uključujući zemlje članice EU-a i one koje to nisu”, rekao je.

Hrvatska je u rujnu 2021. godine primljena u klub MED 9, koji okuplja devet mediteranskih zemalja članica EU-a.

“Time zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske smatraju da je bitno i da Hrvatska ondje raspravlja o budućnosti odnosa Europe s južnim i istočnim Sredozemljem”, napomenuo je Kamel.

Sastanak MED 9, na kojem bi trebao sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković, održat će se 9. prosinca u španjolskom gradu Alicanteu.

Zemlje sudionice foruma u Barceloni nakon sastanka objavile su zajednički zaključak u kojem su navele da su “dijalog i suradnja potrebniji nego ikad uslijed trenutne volatilne i kompleksne geopolitičke stvarnosti”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater