MADRID

Zemlje Unije za Mediteran razgovarale o stipendiranju izbjeglica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dužnosnici ministarstava vanjskih poslova iz 42 zemlje članice Unije za Mediteran sastali su se u četvrtak u Barceloni gdje su razgovarali o uključivanju izbjeglica u obrazovni sustav zemalja primateljica.

U središtu razgovora, održanih djelomično u sjedištu Unije za Mediteran a djelomično videovezom, bio je projekt u sklopu kojeg će 300 uglavnom sirijskih izbjeglica dobiti stipendije za pohađanje fakulteta.

U tom projektu koji će trajati tri godine zasad sudjeluje 10 od 42 zemlje članice Unije za Mediteran.

"Cilj nam je da taj projekt zaživi u što je više zemalja moguće i da traje duže od tri godine", rekla je Hini glasnogovornica Unije za Mediteran.

U projektu trenutno sudjeluju Poljska, Italija, Španjolska, Francuska, Portugal, Turska, Egipat, Libanon, Jordan i Maroko. Inicijativu je pokrenuo Portugal gdje su izbjeglice koje se tamo nalaze već počele pohađati visokoobrazovne institucije zahvaljujući prikupljenom novcu. 

"Stipendija mi je spasila život, fizički i emocionalno. Dala mi je priliku da živim, studiram i uspijem u Portugalu", rekla je izbjeglica Rasha koja studira u Portugalu. "Prvi put u životu dišem kao ponosna žena. Ponovo se usuđujem sanjati", dodala je.

Unija za Mediteran je organizacija koja obuhvaća zemlje koje izlaze na Mediteransko more te sve članice Europske unije.

"U svijetu, samo 1 posto izbjeglica u odgovarajućoj dobi ima pristup visokom obrazovanju", priopćila je Unija za Mediteran. "Kako bi smo se suočili s tim izazovom i doprinijeli UNHCR-ovom cilju o povećanju broja studenata izbjeglica na 15 posto do 2030. godine, naše zemlje članice su podržale ovu inicijativu", dodaje se u priopćenju.

"Globalna platforma za visoko obrazovanje u hitnim slučajevima" je organizacija koja promiče ovaj projekt a od 2013. godine vodi stipendijske programe.

"Za mlade muškarce i žene iz ratom uništenih zemalja, prilike za obrazovanje nude im nadu u budućnost", istaknula je voditeljica projekta Helena Barroco. "Za njihove obitelji i zajednice u domovini ovo je poput svjetla u njihovom mračnom svijetu", rekla je.

Ovaj projekt, putem kojeg izbjeglice dobivaju dvogodišnju stipendiju, odvija se u sklopu humanitarnog Mehanizma brzog odgovora (Rapid Response Mechanism). Ideja je integrirati studente izbjeglice u opću studentsku populaciju u zemljama gdje se nalaze pri čemu se radi s njima te im se pomaže u svladavanju birokratskih i drugih prepreka.

Novac za njihovo obrazovanje, pak, skuplja se putem klasičnih donacija iz zaklada ali također i solidarnim oporezivanjem same akademske zajednice. 

"Kada bi svaki student u svijetu donirao jedan dolar imali bi smo 230 milijuna dolara godišnje", navedeno je u promotivnom videu tog mehanizma.

Treći način financiranja su fondovi rizičnog kapitala koji ulažu u nadarene studente.

Generalni tajnik Unije za Mediteran, Nasser Kamel, smatra da bi studenti izbjeglice mogli doprinijeli razvoju i gospodarskom rastu zemalja u koje su izbjegli.

"Sveučilišta i istraživački centri ne smiju biti podcijenjeni kao pokretači gospodarskog rasta", rekao je. "Trebamo maksimalno iskoristiti prirodni potencijal mladih ljudi", dodao je.

Zemlje Unije za Mediteran održale su sastanak mjesec dana uoči svog redovnog, 6.godišnjeg foruma koji bi se trebao održati 29. studenog u Barceloni. Dan ranije bit će obilježen Dan Mediterana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater