KIJEV

Metelko-Zgombić u Kijevu: Divimo se otporu ukrajinskog naroda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska ima posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina, divi se otporu njezina naroda i spremna je pomoći, rekla je državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić u Kijevu koji je posjetila s dužnosnicama sedam europskih zemalja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Skupina ministrica i državnih tajnica zaduženih za europske poslove iz Austrije, Hrvatske, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Njemačke i Rumunjske, te potpredsjednica Europskog parlamenta, organizirale su posjet Ukrajini kako bi zajedno iskazale potporu i solidarnost s Ukrajinom s naglaskom na specifičan položaj i razne uloge žena u ratu, kao i u poslijeratnoj obnovi. 

„U Hrvatskoj imamo posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina. Divimo se otporu Ukrajine, u ovom ratu koji je borba za ukrajinsku suverenost, teritorijalnu cjelovitost i pravo na samoodređenje, ali i borba za demokraciju i slobodu - vrijednosti koje dijelimo“, poručila je državna tajnica, prema priopćenju.

Iskazala je potporu europskim težnjama Ukrajini kojoj službeni Zagreb želi pomoć prenošenjem iskustva.

„Hrvatska podupire europske težnje Ukrajine te je spremna podijeliti svoje iskustvo i znanja u predpristupnom procesu", rekla je.

Naglasila je da Hrvatska ustraje u potpori Ukrajini - diplomatski i politički, financijski, vojno, humanitarno, tehnički i na druge načine, uključujući kroz skrb o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.

"Prepoznajući ogromne potrebe Ukrajine u području protuminskog djelovanja, koje je preduvjet za poslijeratnu obnovu i razvitak, spremni smo na dugoročnu suradnju u tom području“, naglasila je Metelko-Zgombić.

Domaćin posjeta bila je zamjenica premijera Ukrajine za europske i euroatlantske integracije, Olga Stefanišina, navodi MVEP.

U Kijevu su europske dužnosnice održale sastanke s predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom, njegovom zamjenicom Olenom Kondratiuk i zastupnicama u Vrhovnoj radi te s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.

Potvrđena je spremnost EU za nastavak pomoći Ukrajini u svim područjima i osuđena je ruska agresija, navodi se u tekstu priopćenja.

Izražena je potpora europskoj perspektivi Ukrajine te dugoročnoj obnovi zemlje. Naglašena je, također, potpora ženama Ukrajine koje su pokazale impresivnu snagu, hrabrost, solidarnost i otpornost u teškim ratnim uvjetima, uključujući angažman u oružanim snagama.

Susret s humanitarnim organizacijama u Kijevu i posjet centru za distribuciju humanitarne pomoći, te Centru za pomoć preživjelima, bio je svjedočanstvo žrtava i uništavanja koje trpi Ukrajina, kao i teških uvjeta u kojima žive građani Kijeva i širom Ukrajine zbog bezobzirnih i ciljanih ruskih napada na civilnu infrastrukturu i civile.

Državna tajnica u MVEP-u izrazila je sućut za stradanja toga dana u Kijevu i Zaporižji zbog ruskih raketiranja kao i za sve gubitke i nevine žrtve Ukrajini.

Sa zamjenicom ministra unutarnjih poslova Meri Akopjan europske dužnosnice obišle su jedno od tri mjesta pogođenih ruskim raketama.

Održan je i susret sa studentima Sveučilišta „Taras Ševčenko“, a državna tajnica posjetila je i profesore hrvatskog jezika Hrvatskog centra za jezik i kulturu, u okviru kojega se već 31 godinu podučava hrvatski jezik na Sveučilištu. U spomen žrtvama Holodomora zapaljena je svijeća ispred spomenika Holodomora u Kijevu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini