MOSTAR

TI BiH zatražio da ne podrži Dodikova kandidata za ravnatelja državne policije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Organizacija Transparency International (TI) u BiH pozvala je u utorak Vijeće ministara te zemlje da ne podrži imenovanje Darka Ćuluma, kandidata SNSD-a Milorada Dodika za ravnatelja Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) zbog sumnje u kršenje ljudskih prava i sloboda.

Ćuluma, koji je ravnatelj policije MUP-a Republike Srpske, prošlog tjedna je za ravnatelja SIPA-e predložio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Prijedlog je izazvao niz osuda, uz ostale i pokreta 'Pravda za Davida' koja traži rasvjetljivanje istine o okolnostima ubojstva mladića Davida Dragičevića iz 2018. godine. Toj udruzi je u više navrata zabranjivano okupljanje te su njihovi aktivisti privođeni na razgovore u policiju.

"Pozivamo Vijeće ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto ravnatelja SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za provođenje zakona imenuje osoba protiv koje se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda'', priopćili su iz TI BiH.

Imenovanje 'vodi daljnjem urušavanju povjerenja građana u tijela vlasti i u njihovu opredijeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciju', navodi u priopćenju TI BIH.

Ćuluma su građani Banja Luke prijavili ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama zbog slučajeva zlostavljanja u policijskim prostorijama, uporabi  prekomjerne sile i neprofesionalnog ponašanje više policijskih službenika.

''Istodobno, suprotno međunarodnoj praksi, i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banja Luci za određenu skupinu ljudi zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u tom gradu po zahtjevu više građana'', navode Transparency Intl. iz BiH.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum