ŽENEVA

Bachelet: u Ukrajini stravične priče o kršenjima ljudskih prava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodno humanitarno pravo "odbačeno je" u Ukrajini, a ruska invazija na susjednu zemlju dovela je do "stravičnih priča" o kršenjima ljudskih prava, rekla je u petak najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Ured UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi objavio je da ima sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, koje su optužene za neselektivno granatiranje i bombardiranje naseljenih područja, uz uništavanje bolnica, škola i druge civilne infrastrukture.

Osim neselektivnih napada i uskraćivanja medicinske pomoći, postoje stotine izvješća o proizvoljnim ubojstvima i seksualnom nasilju otkako je Rusija pokrenula svoj napad prije gotovo dva mjeseca.

"Naš dosadašnji rad detaljno je pokazao užasnu priču o povredama počinjenim nad civilima", rekla je u priopćenju Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Bacheletin ured potvrdio je 5264 civilne žrtve - 2345 ubijenih i 2919 ozlijeđenih - od početka rata 24. veljače.

"Znamo da će stvarne brojke biti mnogo veće kad užasi u područjima intenzivnih borbi, kao što je Mariupolj, izađu na svjetlo dana", rekla je.

"Pojavljuju se podaci o razmjerima nasumičnih pogubljenja civila u područjima koja su okupirale ruske snage", dodala je, ukazujući na dobro dokumentiran masakr stanovnika u kijevskom predgrađu Buči.

Uredu UN-a iz cijele Ukrajine izneseno je 75 optužbi za seksualno nasilje nad ženama, muškarcima i djecom, većinom u regiji Kijev.

Ured je izbrojao 114 potvrđenih napada na medicinske ustanove u Ukrajini. No, pretpostavlja se da je i stvarni broj veći.

Napad 8. travnja na željeznički kolodvor u Kramatorsku, u kojem je kazetno streljivo ubilo 60 civila, pokazao je da se zanemaruju načela međunarodnog humanitarnog prava, dodala je Bachelet.

U međuvremenu, Andrij Nebitov, šef policije kijevske regije, rekao je da su njegove snage otkrile oko 1000 leševa otkako su se ruske snage povukle iz grada.

Nove satelitske snimke koje je snimila privatna američka tvrtka i koje je u četvrtak objavilo više medija - uključujući New York Times i BBC - ukazuju na moguću masovnu grobnicu izvan Mariupolja.

Mariupolj je opkoljen neprijateljskim postrojbama nedugo nakon početka ruske invazije prije dva mjeseca. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater