NAJNOVIJE


TURSKA

Erdogan objavio novu vladu u kojoj je njegov zet ministar financija


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je objavio imena nove vlade od 16 ministara, a portfelj financija povjerio je zetu Beratu Abayraku.

U braku sa starijom Erdoganovom kćeri Esrom, Albayrak (40) je od 2015. bio na ključnom mjestu ministra za energetiku.

Ministarstvo obrane vodit će šef glavnog stožera Hulusi Akar, a svoju funkciju zadržava ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Fuat Oktay, dosadašnji savjetnik u uredu premijera - funkcije koje je ukinuta, imenovan je jedinim potpredsjednikom.

Recep Tayyip Erdogan dao je ranije tijekom dana prisegu kao prvi turski predsjednik sa znatno proširenim ovlastima, dok Turska završava svoju tranziciju iz parlamentarnog modela u predsjednički sustav.

Funkcija premijera je ukinuta te predsjednik sada može birati svoj kabinet i upravljati ministarstvima, sve bez odobrenja parlamenta. 

Erdogan je prisegnuo u velikoj nacionalnoj skupštini u Ankari.

"Prisežem svojom čašću i integritetom ispred velikog turskog naroda i povijesti, da ću čuvati sigurnost života i neovisnost države, nedjeljiv integritet domovine i naroda, i apsolutan suverenitet naroda", rekao je Erdogan ističući da će "ostati vjeran vladavini prava, demokratskoj i sekularnoj republici i Ataturkovim načelima i reformama" i da neće odstupati od ideala prema kojima svatko treba imati ljudska prava i slobode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam