NAJNOVIJE


TRADICIONALAN UVOD U MEĐUNARODNU UTRKU 16. ISTARSKO PROLJEĆE

UMAŠKI PROLOG Žuta majica njemačkom vozaču Niklasu Märklu

| Autor: Mijat GAVRAN
NAJBOLJI DOMAĆI - Antonio Barač (M. GAVRAN)

Iako je malo tko računao na njih, najbrži su bili njemački i austrijski biciklisti, čije je poredak u prvoj petorki neznatno pokvario Tilen Finkšt, vozač ljubljanskog Gusto santica. Od vozača pazinskog Meridiana Kamen teama najuspješniji je bio Antonio Barač, koji se plasirao na 52. mjesto

Miljenici lijepog vremena na uvodnoj manifestaciji 16. izdanja Istarsko proljeće bili su mnogobrojni biciklisti iz gotovo cijele Europe. Zasigurno priželjkuju takve vremenske prilike i u tri naredna dana kada ih čekaju etapne utrke, od današnje Poreč - Labin, te sutrašnje Vrsar - Oprtalj, kao i nedjeljne, završne Pazin - Umag. O tome biciklisti uvelike promišljaju, jer nije im svejedno po kakvom će vremenu viziti tim dionicama od kojih svaka ima svojih osobitosti.

Barač 52.

Ugrijavanje za kušnje, koje ih čekaju u tri dionice ovogodišnjeg Istarskog proljeća, bio im je umaški prolog na kojemu je nastupilo 167 vozača. Iako je malo tko računao na njih, najbrži su bili njemački i austrijski biciklisti, čije je poredak u prvoj petorki neznatno pokvario Tilen Finkšt, vozač ljubljanskog Gusto santica.

Na stazi od dva kilometra, koja se u svom polovičnom dijelu proteže uz gradski perivoj Humagum - Obalom dr. Franje Tuđmana, a u drugom dijelu Šetalištem Vladimira Gortana do cilja kod Istarske kreditne banke Umag, pobjednik umaškog prologa je vozač njemačkog Developmet Sunweba, Niklas Märkl, u vremenu od 2 minute, 7 sekundi i 44 stotinke. Drugi mu je momčadski suvozač Marius Mayshofer s 14 stotinki zaostatka, a trećeplasirani Austrijanac Nicolas Dalla Valle (Tirol KTM Cycling) je bio u "minusu" za jednu stotinku od Mayshofera. Na četvrto se mjesto ugurao, s vremenom 2:07;68, slovenski biciklist Tilen Finkšt, a deset stotinki slabije vrijeme od njega imao je Leon Heinschke, još jedan od članova njemačkog tima Developmet Sunweba.

Od vozača pazinskog Meridiana Kamen teama najuspješniji je bio Antonio Barač (2:12;42) koji se plasirao na 52. mjesto, a potom slijede 132. Matteo Rabottini (2:19:6), 149. Lorenzo Marenzi (2:22;04), 161. Kristijan Budimir (2:23;80), 164. Emanuel Kišerlovski (2:25;84) i 165. Mateo Franković s vremenom od 2:28;20.

Nakon uručenja prigodnih nagrada i žute majice pobjedniku, koje su uručili dogradonačelnik Umaga Ivan Belušić, direktor Turističke zajednice garda Umag Milovan Popović i direktor 16. Istarskog proljeća Ivica Gržinić, potonji nam je otkrio neke detalje o umaškom prologu.

Viša očekivanja

- Teško je reći tko je, ili ima li uopće, favorita među 167 sudionika u vožnji na kronometar. I na kraju se pokazalo, što je inače manje poznato, da su njemački "brzanci" koji inače često voze kraće utrke ili neke kružne gradskim prometnicama, među najboljima. Tako među pet prvih imaju trojicu što dovoljno govori da im kraće pruge leže i stoga nije iznenađenje da su pobijedili. Šteta je da je naš Barač imao peh na startu kada mu je s pedale noga "iskočila" i sigurno bi imao ponešto bolje vrijeme, ali sve je dobro završilo, reče nam "alfa i omega" biciklističkih događanja Ivica Gržinić.

I trener pazinske momčadi Vinko Polončić je na tragu takvog promišljanja te je od Barača očekivao makar malo bolje vrijeme, dok su ostali bili u granicama realnih mogućnosti. On od svojih vozača znatno više očekuje na etapnim utrkama, ponajprije današnjoj dionici od Poreča do Labina u dužini od 161 kilometra.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam