AUTOMOBILIZAM

U BUZETU OTVORENA NOVA SEZONA FORMULE DRIVER: Belinić drugi, Poropat treći

| Autor: Miroslav KRPAN
Marino Poropat (AK IRT Pazin) (Snimio: M. KRPAN)

Marino Poropat (AK IRT Pazin) (Snimio: M. KRPAN)


Temepraturno žestok vikend u Buzetu, na poznatoj brdskoj stazi, privukao je nastup 168 vozačica i vozača iz četiri zemlje. Vrijedni organizacijski tim Autokluba Buzet Autosport, ujedno nositelja ovog natjecanja u okviru Hrvatskog auto i karting saveza, uspješno je odradio još jednu zahtjevnu zadaću organizacijom sedme utrke "Signum Max formula driver - Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar" u sjećanje na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste, koji su nas prerano napustili. 

Favorit tek peti

Vozilo se u više konkurencija, pa je tako u okviru HAKS Kupa nastupilo 88 vozačica i vozača, dok je njih 80 bilo sudionicima prvenstva Istarske rivijere. Bodovalo se još prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a i prvenstvo Auto karting saveza Istre.

Talijanski automobilist Franco Giacomazzi, u vrhunski pripremljenoj Lancia Delta Evo Proto, s dvije je izvrsne vožnje dokazao svoje kvalitete i pobijedio u ukupnom poretku te klasi 6. U drugoj je vožnji ostvario i najbolje vrijeme dana 2:51.901 minut da bi u konačnom poretku najboljeg hrvatskog vozača Zagrepčanina Hrvoja Belinića (AK Pula-Rovinj) ostavio za 1.990 sekundi, ujedno pobjednika klase 8. Do trećeg mjesta "generalke" stigao je još jedan vrhunski istarski as, Marino Poropat iz pazinskog AK Istra racing teama, stigavši na natjecanje nakon intenzivnog 15-dnevnog usavršavanja svog očito vrijednog pobjeda Renault Clio E1.

Oči ljubitelja brzina, kojih je uz poštivanje epidemioloških mjera bilo duž buzetske staze, bile su uprte u jedan od najmanjih, ali "paprenih" automobila Talijana Marca Tessarija koji je u svom "Fiat 500 Proto Suzuki" kao prvak sezone 2019.godine nosio startni broj jedan i slovio favoritom. No, ovog puta dalje petog mjesta generalke nije stigao. Najuspješnija vozačica na otvorenju sezone bila je Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus), ispred naše najtrofejnije vozačice Ive Damarija (AK Pula-Rovinj). 

Damarija druga

U konkurenciji čak 32 klupske ekipe trijumfirali su pobjedom vozači Autokluba RI autosport (Matija Jurišić, Ivan Jaranović, Renato Herc i Marin Božičević) s prestižnim bodom prednosti ispred AK Pula Rovinj, i dva boda ispred domaćina AK Buzet Autosport, ujedno najbrojnije klupske družine.

Večer uoči natjecateljskog programa, u dijelu jednog od parkova vozača, u Mašimovoj škuji održano je zanimljivo predstavljanje deset najboljih vozača sezone 2019. koja je bila i posljednja prije ovog natjecanja, obzirom da je prošlogodišnja zbog pandemije virusa korona otkazana. Dodijeljeni su im brojevi, a sve je nalikovalo dodjeli brojeva zagrebačke Snježne kraljice, ali bez leda i klizaljki i na temperaturi iznad 30 stupnjeva Celzija.

Slijedeće natjecanje Formule Driver je na Učki 18. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum