STARTAJU 37. BUZETSKI DANI

Utrka prestiža i tradicije


Sredinom rujna mjeseca, i tako već 37 godina u kontinuitetu, pitoresktni gradić sjeverne Istre diše svim plućima za jedinstven oktanski spektakl koji je u kartu automobilističkih zbivanja upisan još davnog 5. rujna 1982. godine kada je održana prva utrka pod imenom "Buzetski dani". I priča tako traje i dan danas. Iz godine u godinu bolja i uspješnija, brojem sudionika najbrojnija u regionalnom okruženju, posjetiteljima posebno privlačna jer upravo su oni, vjerni ljubitelji brzina, oktana i adrenalina od buzetske utrke stvorili kult kakvog je teško doseći. Tri se dana živi "brzo i rekordno", 24 sata na dan. Danju trenira i vozi, noću "pričaju priče" u svim oblicima. Jedan je Buzet, jedinstven. Zato ovog vikenda, svi putovi vode u Istru. Na stazi Most – Peničići, na čijoj je duljini od 5.001 metar i ove godine učinjen izvjestan napredak u sigurnosnom aspektu, kao i obično, očekuje se novi rekord.

Lov na rekord

Sada važeći rekord, 2:04,689 minuta prosječnom brzinom 144,388 km/sat, star je tek godinu dana i njegov je vlasnik Talijan Christian Merli u prototipu "Osella FA 30", ove godine osvajač naslova prvaka Europe kategorije II (za formule i prototipove). Titulu je osigurao prije desetak dana u Ilirskoj Bistrici, pa u Buzet ove godine niti ne dolazi. Nakon devetogodišnje dominacije na "krovu Europe" skinuo je sunarodnjaka Simonea Faggiolija koji stiže u Buzet, gdje će ići na "novi rekord", vratiti nekad zasluženo na stazi koju izuzetno voli i cijeni.

Satnica

Treninzi se voze sutra od 9,30 sati, a bodovne utrke u nedjelju od 9 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna. Proglašenje najboljih u večernjim je satima u Mašimovoj škuji. (Miroslav KRPAN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter